Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

PRIVATNICIMA KAZNE, A DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA NAGRADE! MARIĆ: ‘Povišice nisu upitne, a idu i božićnice’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Koronakriza i strah od pandemije koronavirusa sve su jači, a u takvim uvjetima ministar financija Zdravko Marić zadovoljan je financijskom situacijom u državi.

On je u RTL Direktu govorio o tome kako će nove epidemiološke i ekonomske odluke utjecati na državne financije te koliki će biti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Strah, zabrinutost, neizvjesnost, sve su to okolnosti u kojima se nalazimo, no unatoč svim ovim izazovima javne financije su i dalje pod kontrolom, upravljive, a da su izazovi i dalje prisutni, jesu”, rekao je Marić.

Osvrnuo se na osobnu potrošnju koja će uslijediti u ovom mjesecu te naglasio kako je ono što najviše puni državni proračun  zapravo potrošnja u trgovini na malo, koja je otvorena.

“Mi ovdje govorimo samo o ugostiteljskom sektoru, priređivačima igara na sreću i rekreativnom sportu”, istaknuo je.

Komentirajući koliko će pasti proračunski prihodi, Marić je rekao kako je Vlada i dalje kod svoje procjene pada BDP-a od osam posto na godišnjoj razini.

“Imali smo 15,4 u drugom tromjesečju, 10 u trećem. Što se tiče četvrtog tromjesečja ono je i dalje u tijeku. Ovi efekti će se u manjem obujmu vidjeti. Ponavljam, nije samo trgovina na malo važna, imamo neke djelatnosti koje su u trećem tromjesečju i dalje rasle, poput građevinarstva. Kad sve skupa zbrojite, ova godina je takva kakva je, hoće li biti osam, koja decimala gore ili dolje, u ovom trenutku nije presudno, mi smo usmjereni već na iduću godinu koja bi trebala biti godina početka oporavka, ali ne potpunog”, naglasio je ministar.




U svim tim uvjetima, početkom sljedeće godine povećat će se plaće državnim i javnim službama. Slijede i božićnice.

“Božićnice su već za ovu godinu planirane u proračunu. Što se tiče povišice za 2021. godinu, to smo rekli da nemamo u potpunosti pokriveno u proračunu za tu godinu, no nije ni to prvi put, imali smo takve situacije proteklih godina, u tijeku godine naći ćemo način, uštedama na drugim rashodnim stavkama osigurati ono što je dogovoreno, kako ne bismo ponovno ušli u seriju sudskih tužbi i onoga što opet dođe na naplatu poreznim obveznicima, samo s nekim otklonom od nekoliko godina. No, povišice nisu upitne.”

“Originalno je bilo i više od šest, izazovi postoje, i neki negativni i pozitivni. Sada ostajemo pri tih pet posto”, odgovorio je Marić na pitanje o procjeni rasta BDP-a u sljedećoj godini.




Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.