FOTO: Pixabay

PRIRODA SVE VIŠE PATI, A STANJE SE POGORŠAVA! UN objavio izvješće pa upozorili na neviđen gubitak bioraznolikosti

Autor: Hina / I.Br.

Svijet u velikoj mjeri nije uspio zaštititi bioraznolikost, priroda sve više pati, a stanje se pogoršava, navodi se u velikom UN-ovom izvješću koje je objavljeno u utorak.

UN-ovo globalno izvješće o bioraznolikosti donijelo je zaključak da nijedan od 20 ciljeva bioraznolikosti, koji su dogovoreni prije deset godina s rokom do 2020. godine, nije u potpunosti ostvaren.

Samo šest ciljeva – koji se tiču zaštite ekosustava i promicanja održivosti – “djelomično je ostvareno.”

Krhki ekosustavi poput koraljnih grebena i tropskih šuma posebice su ugroženi, a koraljima sve više prijeti izumiranje, rekli su znanstvenici.

Prekomjerno ribarenje, prekomjerna eksploatacija, klimatske promjene, zagađenost i invanzivne strane vrste neki su od uzroka gubitka bioraznolikosti i degradacija ekosustava.

No prema izvješću postoje i svijetle točke, uključujući pad stope deforestacije, povećanu svijest o bioraznolikosti i očuvanju te veći udio kopnenog dijela i oceana na planetu koji su stavljeni pod zaštitu.

“Mnogo dobrih stvari se događa diljem svijeta, a njih treba slaviti i ohrabrivati”, rekla je Elizabeth Maruma Mrema, izvršna tajnica Konvencije o bioraznolikosti, koja je objavila izvješće.

“Kakogod, stopa gubitka biozarnolikosti je dosad neviđena u povijesti čovječanstva, dok se pritisci povećavaju. Živi sustavi Zemlje kao cjelina su ugroženi”, rekla je.

Dodala je da kontinuirana degradacija prirode povećava vjerojatnost širenja bolesti poput novog koronavirusa na čovjeka.

Izvješće poziva na osam hitnih promjena da bi se zaustavilo propadanje prirode, uključujući obnovu ekosustava, redizajn poljoprivrede i smanjenje konzumacije mesa i ribe.

HARRY NE MOŽE VJEROVATI DA SU MU OVO ODUZELI: Sve što on i Meghan rade se odvija pod budnim kraljičinim okom

Autor:Hina / I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.