Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

‘PRIPREMAMO TEREN ZA NADOLAZEĆI VODENI VAL’! Čeka se navala vode, vatrogasci na terenu: Veliki izazov pred njima, zbog obilne kiše prijete poplave

Autor: N.K

Obilna kiša neumoljivo pada zbog čega nekim područjima Hrvatske prijete poplave. Vodostaji rijeka naglo su porasli, a posebno je podivljala Kupa koja je u u petak u samo par sati narasla za nekoliko metara.

Riječ je ogromnim količinama vode nakon duge suše, a s posljedicama se bore hrvatski vatrogasci. Nakon rijetko teške požarne sezone, odmah su krenule poplave. Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je javnost o stanju na terenu.

U Petrinji se već pripremaju za nadolazeći vodeni val, ispred kuća se postavljaju vreće s pijeskom. “Pripremamo teren za nadolazeći vodeni val”, stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

Zbog obilnih oborina na gornjem toku rijeke Kupe u Karlovačkoj županiji došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg rasta vodostaja. Zbog nastalog stanja, glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed za izvanrednom dislokacijom vatrogasnih snaga iz Međimurske županije u ovu županiju sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.

Zbog plavljenja prometnica i objekata na području Petrinje angažirano je 6 timova za poplave i 3 DVD-a, a u pripravnosti su i ostala dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije.

Također, izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga poslana je i u Bjelovarsko-bilogorsku županiju temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog sanacije nevremena koje je pogodilo ovu županiju 15. rujna.

Ukupno 32 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke županije, Koprivničko-križevačke, Varaždinske županije i Grada Zagreba, s domicilnih snagama, radi na uklanjanju posljedica nevremena, a samo tijekom jučerašnjeg dana odrađeno je 70 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Intervencije sanacije štete se nastavljaju i tijekom jutra.




Vatrogasci i u ostalim županijama rade na sanaciji posljedica nevremena pa je tako u posljednja 24 zabilježeno 138 tehničkih intervencija u kojima je sudjelovalo 411 vatrogasaca sa 166 vozila iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Prema prognozama, padaline i rast vodostaja se očekuju i tijekom današnjeg dana stoga vatrogasne snage nastavljaju s pripravnošću i preventivnim radnjama kako bi spriječili plavljenje objekata i prometnica.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.