Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prilika za Hrvate sa srednjom školom: Nudi se plaća veća od tisuću eura

Autor: I.G.

Na nedavnom popisu najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj dominiraju pozicije koje zahtijevaju srednju stručnu spremu. Trgovci, vozači, kuhari, konobari i skladištari su traženi, posebice tijekom sezone, no poslodavci se često suočavaju s izazovom nedostatka radne snage. Iako je situacija takva, statistički podaci otkrivaju da to nije bilo dovoljan poticaj za podizanje mjesečnih primanja, što rezultira time da prosječne plaće za ova zanimanja ne dosežu nacionalni prosjek.

Prema najnovijim podacima, prosječna hrvatska neto plaća u lipnju iznosila je 1150 eura, dok je u Gradu Zagrebu dosezala čak 1317 eura. Međutim, od deset najtraženijih zanimanja koja zahtijevaju srednju stručnu spremu, kuhari i vozači su najbolje plaćeni s prosječnim primanjima od 1046 eura. Ostala zanimanja iz ove kategorije imaju značajno niže plaće. Prema analizi portala “Moj Posao”, trgovci imaju prosječnu mjesečnu plaću od samo 741 euro, dok skladištari zarađuju 892 eura, a konobari i barmeni 890 eura.

Čista energija – novi proizvod za održivost i zaštitu okoliša


“Stručna sprema sama po sebi ne određuje plaću, pa netko sa SSS može biti direktor ili programer i imati osjetno višu plaću od prosjeka. Primjerice, backend developer sa SSS ima u prosjeku 1858 eura neto plaću, dok se prosječna plaća u Hrvatskoj početkom srpnja kretala oko 1140 eura”, objašnjavaju iz portala Moj Posao na kojem se objavljuju oglasi za posao.

Pomorci najbolje plaćeni

Pomorci i šefovi kuhinja su među najbolje plaćenim zanimanjima koja zahtijevaju srednju stručnu spremu s prosječnim primanjima od 2002 eura za pomorce i 1658 eura za šefove kuhinja. Osim već spomenutih, radnici u proizvodnji zarađuju prosječno 824 eura, prodajni savjetnici 794 eura, administratori 823 eura, dostavljači i kuriri 838 eura, dok recepcioneri ostvaruju primanja od 870 eura.

Kada je riječ o razini obrazovanja, zaposleni nakon srednjoškolskog obrazovanja prosječno zarađuju 963 eura, što je očekivano više u odnosu na one s osnovnom školom čije su prosječne plaće 879 eura. Oni koji se odluče za program usavršavanja ili stručni studij mogu računati na prosječnu plaću od 1123 eura, dok prvostupnici s fakulteta ostvaruju primanja od 1167 eura. Magistri struke zarađuju 1301 euro, dok oni koji su pohađali poslijediplomske studije i MBA poslovne škole ostvaruju primanja od 1679 eura.

Od ponoći padaju cijene 30 proizvoda: Evo što ćemo kupovati i 53 posto jeftinije
Najtraženiji u Zagrebu

Analizirajući županijske podatke, najveća potražnja za radnicima srednje stručne spreme bilježi se u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Na ova dva područja odnosi se čak 51 posto svih objavljenih oglasa za posao, od čega 69 posto oglasima za srednju stručnu spremu. Splitsko-dalmatinska županija je na drugom mjestu s 22 posto oglasa, dok slijede Primorsko-goranska (21 posto), Istarska (15 posto) i Zadarska (13 posto).

Ova raspodjela može se povezati s potrebama turističke sezone koja najviše utječe na potražnju za radnicima u sektoru uslužnih zanimanja. S druge strane, Virovitičko-podravska županija bilježi najmanju potražnju za radnicima srednje stručne spreme, s tek dva posto svih objavljenih oglasa koji se odnose na ovo područje.

Poznati trgovački lanac našao novi način kako prevariti kupce: ‘To bi trebalo zakonom zabraniti’
Iako portal “Moj Posao” nema podatke o raspodjeli zaposlenika prema spolu, stručnjaci ističu da žene češće obavljaju zanimanja koja zahtijevaju nižu stručnu spremu. Ovo rezultira statističkom razlikom od 16 posto u prosječnoj plaći između muškaraca i žena, dok je razlika između identičnih pozicija oko osam posto.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.