Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

PRILIKA! Prijavite afričku svinjsku gripu i osvojite novčanu nagradu

Autor: Dnevno

Ministarstvo poljoprivrede uvodi nove preventivne mjere radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatsku.

Farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati ni premještati svinje, a uvode se i novčane nagrade za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. Osnovni cilj svih mjera koje se poduzimaju, kako ističu iz Ministarstva, jest brza determinacija lokacije u slučaju pojave virusa te sprečavanje širenja na druge farme.

Iz Ministarstva u priopćenju navode da je izbijanje bolesti u Srbiji jasan primjer kako se rizik od izbijanja ASK-a ne može precizirati na ograničeno područje zemlje. “S obzirom na to da u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik te će se za sva gospodarstva, koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima, odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju Hrvatske”, ističu iz Ministarstva.

Napominju kako će iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja biti dopušteno samo ako prethodno ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Klinički pregled nije potrebno provoditi ako se žive svinje otpremaju sa gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt.

Iz Ministarstva navode i kako je potrebno intenzivirati i druge mjere iz Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, a koje se odnose na pojačani odstrel u svrhu smanjenja populacije. Mjera pojačanog odstrela od strane Ministarstva poljoprivrede sufinancirana je besplatnom pretragom na trihinelozu. Kako bi se postigli što bolji rezultati i populacija svela na zadovoljavajuću brojku, Ministarstvo poljoprivrede će do 31. prosinca 2019. godine dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje na cijelom području Republike Hrvatske.

Europska Komisija je Hrvatskoj odobrila financijska sredstva za sufinanciranje mjera prevencije. Kao dodatne mjere kojima se nastoji što ranije otkriti virus ASK-a uvodi se aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja u lovištima koja se nalaze na granici Hrvatske sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom te aktivno nadziranje domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom.

Isto tako, Ministarstvo poljoprivrede planira uvođenje novčane nagrade građanima za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. U cilju olakšavanja dojave otvoriti će se besplatna telefonska linija te email-adresa na koju će se zaprimati informacije, a izdat će se i Uputa o biosigurnosti u slučaju nalaska lešine, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.