fbpx
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

PRIJEVOZNICI BIJESNI ZBOG GORIVA! ‘Znamo zašto divljaju cijene: Vlada šuti! Tražimo hitnu reakciju!’

Autor: N.K

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika reagirala je zbog velikog skoka cijena goriva. Smatraju kako je vrijeme da Vlada reagira.

Jučer je ministar financija Zdravko Marić rekao kako Vlada promatra rast cijena, ali da nije siguran bi li umanjenje trošarina pomoglo da padne cijena.

Povodom cijele situacije poslali su medijima priopćenje kojeg objavljujemo u cijelosti:

“Neprihvatljiva nam je izjava koja je prenesena u medijima u kojoj se navodi da Vlada s velikim zanimanjem prati rast cijena, jer inzistiramo na hitnoj reakciji. Trend rasta cijena energenata i namirnica je neodrživ, a posebno u društvu koje se nije ni oporavilo od posljedica pandemije

Zanimljivo je što sve čini cijenu goriva i što svi mi potrošači namirujemo iz cijene goriva koju plaćamo – pa tako redom financiramo hrvatske autoceste, hrvatske ceste, državni aparat i kao jedinstveni europski fenomen – željeznički prijevoz. Jedini razlog zbog kojeg je u ovome momentu gorivo u Hrvatskoj među najskupljima u cijeloj Europi je upravo u porezima i trošarinama, obzirom da država uprihoduje gotovo 60 % cijene kroz takav niz fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Ne slažemo se s tvrdnjom da je rast cijena posljedica porasta troškova prijevoza, jer prijevoznici nisu mijenjali cijene svojih usluga prijevoza. Štoviše, ukoliko se nastavi ovakav trend, hrvatski cestovni prijevoznici će biti potpuno marginalizirani i nekonkurentni.

Prijevoznici iz konkurentskih zemalja imaju niže troškove poslovanja i veće državne subvencije i potpore, te su odmah u startu njihovi troškovi niži čime su i konkurentniji. Da li će država svojim neinterveniranjem dopustiti da se ugasi jedna grana gospodarstva koja ima itekako veliki udio u bruto društvenom proizvodu? Jedini način za nastavak poslovanja će biti porast cijena usluga prijevoza za barem 20 %. Drugog izlaza nema ukoliko Vlada ne reagira smanjenjem trošarina i ostalih nameta, jer je evidentno da nas čeka teški val inflacije i neimaštine”, stoji u priopćenju.

 
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.