PRIJETI LI TO ŠTRAJK POLICAJACA? Sindikat policijskih službenika podržao učitelje pa pritom iznio svoje planove

Autor: Dnevno

Sindikat policijskih službenika, uz Sindikat novinara Hrvatske, daje punu podršku prosvjetnim djelatnicima i time izražava solidarnost u borbi nastavnika i učitelja za boljim materijalnim i socijalnim statusom kojeg definitivno zaslužuju u društvu, navodi se u priopćenju iz tog sindikata.

Priopćenje Sindikata policijskih službenika prenosimo u cijelosti:

“Prvenstveno dajemo podršku iz razloga jer socijalnog dijaloga između Vlade RH kao poslovica i sindikata uopće nema obzirom da Vlada komunicira sa sindikatima putem medija umjesto za stolom uz dijalog i argumente.

Prosvjetni djelatnici u sličnoj su situaciji kao i policijski službenici jer su potplaćeni za posao koji rade i nalaze se na dnu društvene ljestvice.

Razlika je samo, a time i njihova sreća, što imaju složne i agilne reprezentativne sindikate koji pregovaraju s argumentima i koji se ne daju kupiti niti prevariti.

Tu sreću policijski službenici nemaju jer godinama ih u kolektivnim pregovorima predstavljaju reprezentativni sindikati u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN RH) koji samo kimaju glavom i potpisuju što im se ponudi, a nakon što reprezentativni sindikati u javnim službama ispregovaraju nešto više licemjerno ih optužuju da su time “ugrozili” njihovu poziciju u pregovorima.

Isto tako unutar MUP-a godinama se diskriminiraju sindikati koji nisu reprezentativni u državnoj službi iako je MUP samo jedan segment državne službe. Iako je MUP dužan sve sindikate koji djeluju unutar MUP-a jednako trenirati i uvažavati te ostvarivati s njima socijalni dijalog on to ne čini, već uredno ingnorira šest sindikata i surađuje samo s tri sindikata s kojima dogovara određene stvari ispod stola na štetu policijskih službenika.




Obzirom da od strane reprezentativnih sindikata u MUP-u nema niti slova o podršci sindikatima koji prosvjeduju i štrajkaju, iako i kod tih službi imaju svoje članove, a da o zahtjevima za povećanjem ili bolje rečeno vraćanjem koeficijenata koji su nam umanjeni ni ne govorimo, a kamoli o prosvjedima i štrajku Sindikat policijskih službenika provest će u narednom periodu anketu koju će uputiti svim policijskim službenicima od kojih će zatražiti, bez obzira kojeg su sindikata članovi, izjašnjavanje o sudjelovanju u prosvjedima i štrajku i nakon toga ovisno o rezultatima pokrenuti određene sindikalne akcije koje će se intenzivirati kada u Hrvatskoj bude u tijeku predsjedavanje u Vijeću EU.

Vjerujemo da će se u ove sindikalne akcije aktivno uključiti svi sindikati, pa čak i reprezentativni, koji djeluju u MUP-u i da ćemo zajedničkim snagama postići bolji materijalni i socijalni status policijskih službenika.”




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.