ilustracija/ADIVA.hr

Prijeti li Hrvatskoj kolaps sustava? Svi smo ugroženi jer u bolnicama nedostaje zaštitne opreme

Autor: Dnevno

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u petak su se osvrnuli na brojne probleme u funkcioniranju sustava s kojima se liječnici susreću tijekom borbe protiv pandemije koronavirusa, a ravnatelja KBC-a Zagreb Antu Ćorušića optužili su da nije govorio istinu o odlasku liječnika na skijanje u Austriji, a kojima je kasnije dijagnosticirana zaraza.

“U doba globalne zdravstvene krize i stavljanja epidemije pod kontrolu iznimno je važno stvaranje okružja društvene odgovornosti i odgovornih oblika ponašanja, kao i primjerenih reakcija državnih dužnosnika te drugih provoditelja mjera i aktivnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite. Građani, kao i zdravstveni radnici, očekuju jasne upute i postupnike za oboljele, potencijalno oboljele, zaražene kontakte te vjerojatno zdrave”, navode iz HUBOL-a.

Podsjetili su da je ministar zdravstva Vili Beroš dopisima proglasio epidemiju, stavio medicinsko osoblje u stanje mobilizacije te zabranio korištenje godišnjih odmora i navode da su ovo bile možda i prve obvezujuće mjere, dok je većina prethodnih mjera Kriznog stožera i ostalih tijela bila tek na razini preporuka.

Problemi s medicinskim osobljem

“Unatoč navedenome, u pojedinim ustanovama nastavlja se neujednačena i zbunjujuća praksa zabrane korištenja godišnjih odmora u jednima, uz istovremeno usmene naredbe za korištenje starih godišnjih odmora i slobodnih dana u drugima, te brojni drugi zakonski nejasni oblici rada uz neizvjesnost oblika naknada plaća za predmetno razdoblje”, ističu.

Nedostatak opreme

Uz navedeno, iz dojava i upita članova HUBOL- a, napominju, jasno proizlazi bojazan kako u bolnicama nema dovoljno osobne zaštitne i druge opreme, čime su ugroženi ne samo zdravstveni radnici, nego i pacijenti, a time čitav zdravstveni sustav prestaje biti funkcionalan i dovodi se u pitanje uspješan nastavak borbe protiv epidemije.
Nadalje, primijećena je velika neujednačenost u pripremama za epidemiju među ustanovama te nepostojanje lokalnih protokola u većini, dok su neke ustanove same, zahvaljujući iznimnom trudu i entuzijazmu pojedinaca, načinile svoje protokole temeljene na preporukama HZJZ-a te lokalno prilagođene ustanovi.

Ono što dodatno uznemirava članove HUBOL-a ignoriranje je preporuke obustave tzv. hladnog programa u pojedinim ustanovama, čime se dodatno povećava mogućnost zaraze medicinskog osoblja, ali i pacijenata.

Poručuju da su svjedoci iracionalnog progona nekolicine kolega, djelatnika KBC-a Zagreb, od strane ravnatelja i svekolike javnosti zbog odlaska na skijanje u Austriju.
Udruga liječnika optužuje ravnatelja KBC-a Zagreb

“Analizirajući iz medija dostupne informacije, slobodni smo izdvojiti sljedeće: ravnatelj KBC-a Zagreb (Ante Ćorušić) nije govorio istinu u svojim istupima vezano uz ovaj slučaj jer je iz priopćenja kolega medijima vidljivo kako su oni prijavili odlazak na skijanje nadređenima, nije govorio istinu kada je rekao da su prekršili naputak, jer se u njemu jasno navodi isključivo zabrana odlazaka na kongrese i simpozije, a ne privatnih putovanja, te je u prvim izjavama pogrešno informirao javnost o broju zaraženih liječnika povezujući zarazu s putovanjima”, navode u priopćenju.

Naglašavaju da su se tisuće hrvatskih državljana koji su se proteklih mjesec dana našli na putu ili boravku u inozemstvu vratile u Hrvatsku i pri tome velik broj njih prešao je granicu bez jasnih naputaka epidemiološke službe te su bez epidemiološkog nadzora nastavili obavljati svoje svakodnevne aktivnosti.

“Upravo su se inkriminirani liječnici, svojevoljno, iz odgovornosti prema zajednici i sebi, javili nadležnim službama te postupili prema uputama. Naravno, iz dana u dan postaje jasno kako među liječnicima, ali ostalim zdravstvenim djelatnicima, koje mediji začudo ne spominju, ali i velikom broju ostalih građana drugih profesija ima i drugačijih primjera (ne)odgovornosti, međutim nespretnim/zlonamjernim, a neprovjerenim informacijama ravnatelj je proširio u javnosti osjećaj nepovjerenja prema liječnicima”, smatraju u HUBOL-u i dodaju da se čini da se i sam ministar zdravstva brzopleto priklonio takvom razmišljanju.

Dalje navode da u vrijeme kada nije upitna njihova lojalnost poslu koji obavljaju i građanima unatoč manjku opreme, lošim organizacijskim uvjetima, neprimjereno niskoj naknadi plaće u samoizolaciji i činjenici ih je malo, apsolutno im je potrebna podrška javnosti.

“Mi ćemo na kraju iznijeti ovu krizu na svojim leđima, ugrožavajući naše obitelji i svoje zdravlje i živote. Ne tražite krivce među onima koji nisu kršili važeće naputke i preporuke kako biste opravdali nedostatak sredstava osobne zaštitne opreme i lošu organiziranost i povezanost zdravstvenog sustava. Budimo odgovorni sada. Svima je jasno da je sada vrijeme u kojem će zdravlje i živote svih nas od ove ugroze spašavati i spasiti zdravstveni djelatnici. Liječnici su na prvim linijama obrane. I bit će tamo dok ova epidemija ne bude zaustavljena. U to ne treba biti nikakve sumnje!”, priopćila je Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.