Photo: Robert Anic/PIXSELL

PRIJETI LI EVAKUACIJA? Na području Banovine otvorilo se više od 70 rupa, kontejneri spremni za prihvat stanovništva

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Iz dana u dan ne smiruju se potresi na području Sisačko-moslavačke županije.

Zbog njih se povećao broj rupa u zemlji kojih je trenutačno više od 70.

Osim rupa, otvaraju se rasjedi i klizišta, a teren pregledavaju stručnjaci, objavio je Dnevnik.hr.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da “svako novo podrhtavanje tla ostavlja nove štete koje se sada posebno očituju u otvaranju novih rupa”.

Proučivši sve činjenice, Stožer je s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta dobio određene preporuke prema kojima donijeti zaključke za procjenu stanja i moguće evakuiranje određenog broja ljudi s područja Banovine.

Ako se nastavi ovim tempom u Mečenčanima će biti više rupa nego stanovnika. Na dan ih se otvori po dvije, objavio je Dnevnik.hr.

“To je treća najveća rupa u mjestu. Svakim danom se najmanje metar proširi i u širinu i u dužinu”, rekao je Stjepan Cvitkušić, stanovnik Mečenčana.
Za moguću evakuaciju stanovništva spremni su kontejneri ispred škola.

“Ja osobno ne strahujem, prošao sam i logor i rat tako da me više ništa ne može iznenaditi, ako dođe do urušavanja morat ćemo iselit i to je to”, istaknuo je Cvitkušić.

Neki stanovnici su se već iselili. Problem je u tome što se rupe stvaraju blizu kuća pa je preporuka da stanovnici na području Mečenčana ne obnavljaju svoje kuće sv edok stručnjaci ne ispitaju što je ispod tih rupa i postoji li opasnost od daljnjeg urušavanja.
Kuće ne bi smjeli obnavljati ni stanovnici Bresta Pokupskog jer je ondje usred potresa nastao veliki rasjed i voda je šikljala dva metra u zrak. Na tom su području geoistražni radovi.

“Već se odmah nakon potresa primijetilo da su određeni objekti koji su od statičara dobili ocjenu zeleno, u stvari, imaju veliki problem sa temeljnim tlom gdje dolazi do tonjenja ili naginjanja objekata”, rekao je Mario Bačić s Građevinskog fakulteta Zagreb, Zavoda za geotehniku, piše Dnevnik.hr.

 

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.