PRIJELOMNO ISTRAŽIVANJE: Biće oživjelo nakon što je bilo zaleđeno u Sibiru čak 24.000 godina

Autor: L.B.

Nova znanstvena studija iz Sibira iznenadila je znanstvenike. Veliko je to otkriće jer su dosadašnja istraživanja ukazivala kako bi kolnjaci mogli preživjeti najviše deset godina smrznuti, a ne milenijima, javlja BBC.

Naime, mikroskopsko višestanično biće, bdeloidni kolnjak, vratilo se u život nakon što je bilo zamrznuto čak 24 tisuće godina u Sibiru. Znanstvenici su biće iz jednog od tri reda kolnjaka, najmanje mnogostanične životinje duge od 0.4 do 2.5 milimetara, iskopali iz smrznute rijeke na području ruskog Arktika. Jednom kada je odmrznuto, biće koje je karakteristično po tome što se razmnožava bez seksualne aktivnosti, počelo se replicirati.

Štoviše, studija objavljena u ponedjeljak ukazuje da su njihove mogućnosti preživljavanja najvjerojatnije – beskonačne.

“Ovo je prijelomna točka u razumijevanju ovih organizama koji očito mogu biti zamrznuti tisućama godina i zatim se vratiti u život. To je san mnogih pisaca fikcije”, smije se Stas Malavin s ruskog Instituta za fiziokemijske i biološke probleme tla.

Dodao je da su potrebne nove studije kako bi se vidjelo na koji je način ovo neobično i jedinstveno biće uspjelo preživjeti tolike godine. Stoga su u laboratoriju zamrznuli brojne jedinke te će na njima izučavati procese “oživljavanja”. Dosadašnje analize pronađene jedinke ukazuju da je stara između 23.960 i 24.485 godina.

Kolnjaci se nalaze u slatkovodnim staništima diljem svijeta. Poznati su po tomu što mogu preživjeti izuzetno teške životne uvjete. Primjerice, jedni su od organizama koji su najviše otporni na radijaciju, a mogu preživjeti i u uvjetima visoke kiselosti, smanjenje razine kisika te višegodišnje dehidracije.

BBC zaključuje kako postoje izvješća o drugim višestaničnim organizmima koji su se nakon nekoliko tisuća godina vratili u život, poput nekih biljaka i crva, no ovo je slučaj kakav dosad nije otkriven.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.