Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

PRIJE PET GODINA KOLINDA JE POVUKLA OVAJ POTEZ: Milanovićev prvi radni dan na Pantovčaku bit će posve drugačiji!

Autor: V.K

Jučer je na Pantovčaku održana inaguracija kojom je Zoran Milanović postao peti predsjednik Republike Hrvatske, a danas mu je i prvi radni dan u predsjedničkom uredu. Njegova inauguracija bila je znatno drugačija od svih prijašnjih, a kako se saznaje i njegov prvi radni dan bit će drugačiji od svih ostalih.

Protokol predsjednika Zorana Milanovića predvidio je svečani pregled Počasno-zaštitne bojne u 9 sati. Nakon toga, Milanović će položiti vijence na Mirogoju kod spomenika Glas hrvatske žrtve-Zid boli, na Grobnicu narodnih heroja, kao i na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Dio u kojem se njegov prvi radni dan neće razlikovati od njegovih prethodnika jest kadroviranje i administracija. Milanović je sada u tranzicijskom periodu i mora odabrati i predstaviti svoje savjetnike, donijeti Odluku o Uredu predsjednika, što je preduvjet za sve druge odluke, ali i upoznati se s djelatnicima na Pantovčaku te isplanirati svoje buduće aktivnosti. O svemu tome najviše će brinuti njegov bivši šef predizbornog stožera, a sada budući predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić.

S druge strane, Kolinda Grabar Kitarović imala je nešto drugačiji raspored aktivnosti, a jedna od njezinih prvih odluka je blagoslov predsjedničkog ureda. Svojeg prvog radnog dana na Pantovčaku, sada već bivša predsjednica, ugostila je franjevca Jozu Zovka da joj blagoslovi ured, a kasnije je razgovarala i s kardinalom Bozanićem. Poveznicu s Crkvom želio je i Ivo Josipović, prethodnik Kolinde Grabar Kitarović, koji se prvog radnog dana sastao s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj, nakon čega se sastao s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor.

Tadašnjoj predsjednici i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga prijavak je podnio zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, brigadir Dragan Basić te je ona u pratnji svojeg pobočnika, brigadira Vlade Čuline, uz “Pozdrav domovini” izvršila pregled pripadnika bojne, u čijem su stroju bile i rehabilitirane crvene odore.

Potom je otišla u svoj ured na prvom katu Vile Zagorje, u koju je mimo protokola pozvala predstavnike medija kako bi je snimili za radnim stolom. I to ne bilo kakvim. Za razliku od Mesića i Josipovića, koji su koristili manje stolove, ona je odabrala veliki stol za kojim je sjedio Franjo Tuđman.




Također, Predsjednica je prvog radnog dana donijela odluku o imenovanju savjetnika te obavila cijeli niz državničkih razgovora: s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec, predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonkom Kusićem te kardinalom Josipom Bozanićem.

 

 




Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.