Foto: Pixabay/ilustracija

PRIJATELJI ŽIVOTINJA ZGROŽENI ‘FRANKENŠTAJNSKOM METODOM’! Aktivisti protiv presađivanja svinjskog srca na čovjeka: ‘Ovo je zločin prema svjesnim bićima’

Autor: Daniel Radman

“S jedne strane, obolijevamo od bolesti srca, koje su rezultat jedenja svinja, a istodobno transplantiramo čovjeku srce svinje. Ima li većeg apsurda?” pitaju se zgroženi su Prijatelji životinja u dopisu koji su poslali medijima

Iz spomenute udruge, koja se oštro protivi korištenju životinja za pokuse, smatraju da presađivanje organa sa životinja na ljude nije medicinsko čudo, već stranputica znanosti: “To je golem gubitak resursa koji bi se mogli koristiti za financiranje modernih istraživanja, koja bi mogla pomoći ljudima”, napominju.

Ističu da su ksenotransplantacije, odnosno prijenos organa ili tkiva sa životinja na ljude, opasne jer predstavljaju goleme rizike za ljudske pacijente. Prijatelji životinja tvrde kako postoji velika mogućnost odbacivanja transplantiranog organa te da postoji značajan rizik od nekontroliranog širenja dosad nepoznatih zoonoza i drugih zaraznih patogena jer se svinjski retrovirusi mogu prenijeti na ljude.

Moderna znanost ne smije se temeljiti na zločinima prema svjesnim bićima

Dodaju da, za razliku od ljudi, životinje ne mogu dati suglasnost za transplantacije, no i da mogu, ne bi pristale biti osakaćene, podvrgnute smrtonosnim operacijama i na kraju ubijene: “Moderna znanost ne smije se temeljiti na zločinima prema svjesnim bićima, koja upravo zbog karakteristika svoje vrste još intenzivnije pate u pokusima služeći kao živi rezervoari organa.”

Prijatelji životinja ističu da već postoji etična alternativa, a to je razvoj tkiva srčanog mišića i drugih organa i dijelova organa iz ljudskih matičnih stanica, što ima potencijal za spašavanje tisuća života.

“Takve nove tehnologije mogle bi zamijeniti klasične transplantacije organa. Drugi način izostavljanja životinja je edukacija o mogućnostima dobrovoljnog darivanja organa. Znanost i medicina trebaju tražiti sigurna i inovativna rješenja koja ne uključuju životinjske žrtve”, mišljena su, napominjući da se radi o “frankenštajnsko zastarjelom korištenju životinja za presađivanje organa ljudima”:




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.