fbpx

PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE HRVOJ-ŠIPEK! Podržala ju većina sa 77 glasova, pale teške riječi: ‘Možda ju podržavate jer je milovala vašu Gabi’

Autor: Dnevno.hr

U petak se nastavila sjednica Hrvatskog sabora.

Zastupnici će danas glasati o raspravljenim točkama, među kojima je i Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2020. što ga je podnijela glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio da će saborska većina podržati navedeno izvješće. Rekao je i da je slučaj Žalac zaključen mjesecima prije nego je Hrvoj Šipek postala državna odvjetnica. ‘Ako je tako kako piše u izvješću, onda ne vidim problem’, kazao je.

Izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020. na dnevnom je redu Sabora bilo je dulje od 60 dana, pa je Most prikupio zastupničke potpise temeljem kojih je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek pozvana u Sabor. Osim na pitanja vezana uz Izvješće, u Saboru je odgovarala i na niz aktualnih vezanih uz ‘slučaj’ Agrokor i povlačenje optužnice, afera Softver u kojoj je uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac i druga. Hrvoj-Šipek ustvrdila je kako u 18 mjeseci njezinog mandata nitko iz izvršne vlasti ili HDZ-a nije na nju vršio pritisak da nekoga procesuira ili odustane od procesa.

Sabor će uskoro glasati

13:03 Prihvaćeno je izvješće sa 77 Za, i 49 glasova protiv

U Saboru je prihvaćeno Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2020. što ga je podnijela glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. 77 zastupnika je glasovalo za, a 49 protiv.

12:55 Grmoja traži stanku, bio je jako oštar

“Svi koji će glasovati za to izvješće sudjeluju u udruženom zločinačkom pothvatu, nemate je razloga podržati, a možda imate jer se milovala vašu Gabi, milovala vašeg Tolušića i sada joj morate vratiti uslugu. Sve je isto kao u vrijeme Sanadera, samo je druga glava na čelu. Vidimo Jandrokovića, Bačića, Pupovca, uz par novih asistenata”.
12:53 Govori Sanda Benčić

“Bilo je nakaradno gledati glavnu državnu odvjetnicu u Saboru gdje je brani samo HDZ, najgora je izjava Malenice o primjeni eu prava, tvrde da nije morala predati predmete prije no što je Zakon stupio na snagu, ne može se Zakonom mijenjati primjena uredbe i to što u njoj piše”, rekao je.

12:50 Dalija Orešković traži stanku 

“Hrvatska se nalazi u krizi, objavljena je informacija da je HDZ pomilovao glavnu državnu odvjetnicu. Kolege, svaki glas za prihvaćanje izvješća znak je podrške korupciji koja je prožela sve pore društva”.
12:46 Grbin traži stanku prije glasanja o izvješću rada glavne državne odvjetnice

“Glasat ćemo ne samo o tom izvješću, već o nečem puno važnije, razlog za pokretanje postupka njezinog opoziva je mnogo. DORH je znao za sve okolnosti slučaja Žalac, zaustavilo je postupak, grunulo u ladicu. Glavna državna odvjetnica znala je za sve, lagali su hrvatsku javnost. Ured EU javnog tužitelja morao je ustati u zaštitu interesa Hrvatske od korupcije. Institucije ne rade svoj posao od trenutka kada je HDZ stavio šapu na njih. U ovom trenutku minimum odgovornosti prema nama je zahvaliti joj i reći doviđenja”.

12:34 Bernardić traži stanku zbog Zakona o sprječavanju sukoba interesa

“Vlada je, nažalost za Hrvatsku, opet ulovljena, ulovile su je EU institucije, novu pljusku ste dobili od Grecca, on je u svom izvješću napisao da novi zakon nije predvidio kazne za nepoštene političare? Zašto? Je vam to ne odgovara kao što vam nije odgovaralo da se nastavi istraga protiv Žalac. Je li Vlada utjecala na Dorh? Premijer se hvalio da je neovisan, a s druge strane izašao je tekst koji kaže da je HDZ odlučio ‘pomilovati’ glavnu državnu odvjetnicu, kako to ako se navodno ne petlja u rad Dorh-a? Vlada spina, pokušava sakriti afere, korupcija je mnogim mladima uzela budućnost, da se nije otimalo, plaće bi bile bolje”, rekao je Davor Bernardić.

12:24 Krešo Beljak traži stanku

“Tražim stanku od 10 minuta kako bismo prije samog glasanja proučili katekizam, Freuda, definiciju zdrave pameti, mislim da je Freud rekao da su najveći homofobi oni koji se najviše boje toga što nose u sebi. Kada slušam takve ispade postavljam pitanje zbog čega. Ja sam na adolescentima postavljao pitanje zašto, boje li se toga u sebi. Ne vidim razlog zašto bi netko iz čista mira imao nešto protiv nečije seksualne orijentacije”.

12:20 Furio Radin traži stanku od 10 minuta.

“Tko je bio u sirotištu zna koliko djeca trče onima koji ih žele, homoseksualni parovi se ne usuđuju, stvorila se takva atmosfera. Papa Franjo je rekao tko sam ja da sudim, Mi imamo Zekanovića koji sudi i veći je od Pape Franje”.

12:19 Katarina Peović

“Pozivam sve da svaki put kada ne reagirate oduzimanjem riječi kada netko poziva na mržnju, da svi dižemo povrede poslovnika”.

“Mnogi u Saboru misle da vi koristite povredu poslovnika, mi smo u parlamentu”, odgovorio je Jandroković.

12:18 Jandroković upozorava

Jandroković ih opomenuo da se otvara rasprava kroz povrede poslovnika, prijeti opomenama.

12:17 Selak Raspudić se javila:

“Ne čeka tisuće heteroseksualnih obitelji, niti homoseksualnih za udomljavanje, za to nema redova, to je naša sumorna stvarnost te djece i time bismo se trebali baviti

12:13 Grbin traži povredu poslovnika.

“Radilo se o govoru koji je vrijeđao čitavu skupinu ljudi temeljem seksualnog opredjeljenja.

Hajduković kaže da se neki građani stavljaju u poziciju građana drugog reda.

“Jesu super okruženje za djecu domovi, popravni domovi?”.

12:05 Saborski zastupnici su se vratili sa stanke.

Hrvoje Zekanović traži stanku ispred kluba Suverenista zbog Zakona u udomiteljstvu. Traži da se vodi računa o zaštiti djece za što je po njegovom mišljenju najbolje da raste u heteroseksulanoj zajednici

Uskoro opširnije…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.