Foto: Vojko Basic / CROPIX/Ilustracija

Priča iz Hrvatske odjeknula u Srbiji: ‘Kad plate režije ostane im 10 eura dnevno za život’

Autor: Z.S.

Kad plate režije ostane im 10 eura dnevno za život. Ovdje su cijene europske, a mirovine afričke. Posljednje povećanje za većinu premalo. Tim je naslovom srpski Kurir popratio tekst koji je objavio Deutsche Welle, a u kojem su se osvrnuli na podatak da u Hrvatskoj prosječna mirovina iznosi svega 36 posto prosječne plaće.

“Rujanski rast od 8,4 posto tek je kap za koju u platformi Umirovljenici zajedno tvrde da će još više produbiti razliku među umirovljenicima”, navodi DW.


“Da mi sin ne pomaže, ja bih s mojom penzijom platila režije, kupila nešto sitno u apoteci, malo brašna i jaja” , kazala je za DW Lea Dumančić, umirovljenica iz Pule čija mjesečna mirovina iznosi 240 eura. te spada u široki krug hrvatskih umirovljenika, koji su zbog preniskih primanja u zoni siromaštva, prenosi ovu priču Kurir.

Izjednačiti plaće i penzije

“Ako si u invalidskoj mirovini i neka komisija ti je to odobrila, bilo bi u redu da primamo i invalidninu”, dodala je umirovljenica koja od Grada Pule svaka tri mjeseca dobije pomoć od 77 eura.

“Ako smo ušli u Europsku uniju i imamo cijene veće nego u Uniji, neka se izjednače plaće i penzije”, poručila je.

“Ubija me što bih zbog svog zdravstvenog stanja u apoteci svaki mjesec trebala na vitamine i minerale potrošiti 500 kuna. Otkud mi taj novac?”, poručila je i dodala da je 500 eura minimum od kojeg bi netko mogao preživjeti.

Vaučeri

“Ne mogu svi imati iste mirovine, ali vaučere za apoteku, lijekove, da je volje, moglo bi se naći”, smatra sugovornica DW-a, kojoj najavljeno povećanje mirovine za 8,42 posto ne znači puno.

A poslije četiri desetljeća rada gospođa Štefica otišla je u mirovinu koja iznosi 440 eura. Nakon plaćanja režija za svaki joj dan ostaje jedva 10 eura za život.
“Ne sjećam se kad sam zadnji put kupila biftek”, kazala sugovornica DW-a te dodala da joj pomažu djeca.

Promijenio se zakon koji će tisuće ostaviti bez prihoda: ‘Živim u strahu i čekam 1. veljače’

Usklađenje mirovina od 8,42 posto donijelo 36 eura dok je primjerice umirovljenim saborskim zastupnicima pak primanja rastu za više od 130 eura.

“S obzirom na prijašnje nepravde kojima su najviše oštećeni oni s malim mirovinama, smatrali smo da ovo usklađenje treba biti za sve u istom nominalnom iznosu, a ne u istom postotku. Ako je svima kruh s jednog poskupio na dva eura, onda je pošteno pomaganje svima samo na način da su svi dobili po 1 euro, a ne isti postotak jer će oni s mirovinama od 1.500 eura dobiti nominalno tri puta više od onoga s mirovinom od 500 eura, a u oba slučaja je ‘kruh’ poskupio za isti iznos”, pojasnio je Milivoj Špika, koordinator za medije platforme Umirovljenici zajedno.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Omjer umirovljenika i zaposlenih u Hrvatskoj je gotovo je izjednačen: na 1,2 milijuna umirovljenika je 1,6 milijuna zaposlenih, dakle 1 prema 1,3. Velika većina njih već sada živi vrlo loše. Špika upozorava da više od dvije trećine, odnosno 800.000 umirovljenika, prima mirovinu koja je praktično ispod linije siromaštva, dok je prosječna mirovina malo veća od 410 eura.

‘U Europskoj uniji na samome dnu’

Lučo Pavletić, predsjednik pulskog Sindikata umirovljenika, za DW je pak rekao da se udio mirovine u prosječnoj plaći konstantno smanjivao i danas iznosi 35 do 36 posto.

Hoćemo li početi skuplje plaćati plin: Ovako nešto nismo vidjeli od početka rata u Ukrajini

 

“To je u Europskoj uniji na samome dnu, a sve ovo drugo je friziranje, uljepšavanje, skretanje. Povećali smo ovo, dali ono, dali dodatak, 13. ili 14. ili 15. mirovinu…Sve je to irelevantno ako i dalje mirovina bude na 35-36 posto prosječne plaće. Ljudi o tim temama govore iz raznih interesa: govori se o detalju, a zaboravlja cjelina. Vidi, dobili su povećanje, a što znači to povećanje u odnosu na ono što je bilo? Ništa. Svako povećanje je dobrodošlo, ali budući da ono ne prati inflaciju, onda je to samo zamagljivanje”, poručio je Pavletić.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.