Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PRESUDA STIŽE DESET GODINA NAKON UHIĆENJA: Danas pada odluka o HDZ-ovoj ‘kraljici otpada’ i ‘Sanaderovom čovjeku’ optuženima za veliku pljačku

Autor: Daniel Radman

Danas u 11 sati na Županijskom sudu u Zagrebu izreći će se presuda bivšoj HDZ-ovoj zastupnici Barbari Bešenić, koju su svojedobno “zvali kraljicom otpada” i Vinku Mladineu, dugovječnom šefu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njih je USKOK, zajedno s drugim suokrivljenicima, teretio da su neistinito prikazivali količine prikupljene i uporabljene PET ambalaže, za koju su od Fonda dobivali novac i potom ga međusobno dijelili. Procijenjena šteta iznosi 130 milijuna kuna.

Mladineo, danas 81-godišnjak, u vrijeme vladavine Ive Sanadera bio je iznimno utjecajna osoba, uostalom dugo vremena bio je sinonim za Fond kojim je upravljao. Bio je prvi i šest godina jedini direktor Fonda, sve do uhićenja u studenom 2010. godine. Porijeklom s Brača, Mladineo je u visoku politiku ušao je kao pomoćnik ministra za prosvjetu, kulturu i zaštitu spomenika, a potom i tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Direktor Fonda postao je u prosincu 2004., a mnogi su imenovanje povezivali dobrim vezama sa Sanaderom. Naime, bio je često viđen u Sanaderovom “splitskom krugu” kojem je – između ostalih – pripadao i Jerko Rošin, jedan od rijetkih ljudi koji bivšeg premijera nisu napustili ni nakon odlaska s vlasti. Fotelja direktora Fonda trebao biti vrhunac Mladineove karijere nakon kojeg će otići u mirovinu, no iako je imao zakonske uvjete za to, Sanaderova vlada dala mu je nakon isteka prvog dala još jedan mandat. Inače, bio je na glasu kao čovjek koji živi na visokoj nozi. Baš u vrijeme kad su mu se počeli javljati pravosudni problemi kupio je stan u centru Zagreba vrijedan 300.00 eura  a policiji je prijavio krađu sefa u kojem je bilo čak 70.000 eura.


Od političke zatvorenice do poduzetnice

Bešenić, također, nije bila “bilo tko”. Bila je poznata još u bivšoj državi kao direktorica tvornice za proizvodnju poliesterskih vlakana u Varaždinu, a s čelnicima nekadašnje varaždinske tvornice obuće Viko optužena je za izdavanje mjenica bez pokrića. Tada je završila u zatvoru, no osamostaljenjem Hrvatske vraća se na velika vrata. Vraća se u poduzetništvo, priključuje se HDZ-u, a uhićenje prikazuje kao politički čin te postaje predsjednica Društva političkih zatvorenika Varaždina.

Nakon mandata u Saboru, bila je u zastupnica u drugom sazivu, posve se bacila u biznis i sa svojim sinom postala vlasnica prve hrvatske tvornice za reciklažu PET otpada u koju je uložila oko 100 milijuna kuna. Prije uhićenja, u pet godina, od 2005. do 2009. godine, prihodi njezine tvrtke BBS procijenjeni su na 29,9 milijuna eura te je bila jedna od najvećih igračica u ovom poslu.

Maratonska suđenja

Mladineo je uhićen u studenom 2010., a iza rešetaka je završio zbog afere “Fimi medija”. Pola godine proveo je u pritvoru, da bi nakon desetak dana slobode ponovno uhićen, ovaj puta u društvu Barbare Bešenić, “dalmatinskog kralja otpada” Mihe Zrnića Marinovića i poduzetnika Dragana Mioča.

U aferi Fimi medija oslobođen je krivnje, i to u listopadu 2018. Prema riječima suca, nije dokazano njegovo kriminalno djelovanje pa je presuda izostala. “Eventualne nepravilnosti”, pojasnio je sudac “izlazile su iz okvira kazneno-pravne odgovornosti i ušle u sferu poduzetničke odgovornosti”. Ipak, u srpnju 2020. Vrhovni sud prihvaća žalbu tužiteljstva, poništava presudu i postupak vraća na početak.

U drugom postupku, gdje ga Uskok tereti da je iz Fonda “isparilo” oko 130 milijuna kuna do danas nije dočekao prvu presudu. U 11 sati i to će se promijeniti, a tada ćemo na Županijskom sudu doznati ishod pravosudne trakavice koja je počela 2013. podizanjem optužnice. Usput rečeno, djela koja im se stavljaju na teret počinjena su između 2006. i 2009. godine. Suđenje je počelo 2014., a zbog niza okolnosti (promjena sutkinje, zdravstveno stanje optuženika) trebalo je sedam godina da se dođe do izricanja presude.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.