Foto: Nikola Vilic / CROPIX

‘PRESUDA JE BILA PRESTROGA!’ Usred bijela dana, nasred dućana do smrti izmasakrirao bivšu, Visoki sud mu smanjio kaznu

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je splitski Županijski sud u listopadu prošle godine osudio Željka Đekića (55) zvanog Lika na kaznu zatvora od 38 godina, zbog okrutnog ubojstva bivše partnerice Vesne Perišić (44) koju je ubio na njezinom radnom mjestu u Lidlu 30. studenog 2021. godine, Visoki kazneni sud Đekiću je smanjio zatvorsku kaznu za tri godine.

Naime, Đekić je kobnog dana oko 15 sati ušao u trgovački centar Lidl na Splitu 3 gdje je žrtva radila te joj je prišao s leđa i izvadio nož skriven ispod jakne te joj je zadao 20 ubodno-reznih rana.

Prije ubojstva svoju je bivšu izvanbračnu partnericu u duljem vremenskom razdoblju i od rođenja zajedničkog sina ponižavao, novčano iskorištavao, vrijeđao i prijetio joj smrću govoreći da će ubiti nju i cijelu njezinu obitelj ako ga napusti te u više navrata na istu nasrtao nožem, piše Slobodna.

‘Ostavio zajedničko dijete bez majke’

“Visoki kazneni sud ocijenio je kako je prvostupanjski sud kao olakotne okolnosti ispravno utvrdio činjenicu da je optuženik ‘tempore criminis’ bio bitno smanjeno ubrojiv te da je neosuđivan, dok pravilno nije cijenio olakotnim korektno držanje pred sudom jer se radi o pretpostavljenom ponašanju i dužnosti svih građana, pa bi se tek suprotno ponašanje moglo smatrati kao otegotna okolnost, kao niti iskazano žaljenje i kajanje zbog počinjenog kaznenog djela i ispriku obitelji žrtve koje ne smatra iskrenim, činjenicu optuženikovog sudjelovanja u Domovinskom ratu kao pripadnika Hrvatske vojske jer bi baš zato optuženik trebao biti u većoj mjeri svjestan vrijednosti i nepovredivosti ljudskog života i tijela kao i srednju životnu dob.

Nadalje, kao otegotne okolnosti prvostupanjski sud osnovano je uzeo vrijeme i mjesto počinjenja kaznenog djela (trgovački centar) na kojem se tada nalazio veći broj osoba (sigurno traumatizirani viđenim okrutnim ubojstvom) te da je sa sobom donio nož duljine 30 centimetara što ukazuje na povećani stupanj organiziranosti i planiranja kao i na skrivljene učinke kaznenog djela, u prvom redu u odnosu na zajedničko dijete kojeg je ubojstvom ostavio bez majke”, navodi VKS u svojoj odluci u kojoj zatim obrazlažu smanjivanje nepravomoćne presude splitskog suca Dinka Mešina.

“Izrečena kazna dugotrajnog zatvora po prvostupanjskom sudu u trajanju od 38 godina ukazuje se kao prestroga pa je kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina u konkretnom slučaju primjerena osobnim prilikama optuženika te će po ocjeni drugostupanjskog suda u cijelosti ispuniti zakonsku svrhu kažnjavanja i dostatna je da se izrazi društvena osuda za počinjeno kazneno djelo, kao i da utječe na optuženika i sve ostale da se suzdrže od činjenja kaznenih djela”, navodi se u presudi VKS-a protiv koje je moguće podnijeti žalbu o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.