Foto: Pixabay

PRERANI ODLAZAK NAGRAĐIVANOG HRVATA! Martin otišao u najboljim godinama: Njegova djela predstavljala su Hrvatsku diljem svijeta

Autor: Dnevno.hr

U Zagrebu je u 43. godini preminuo Martin Semenčić, višestruko nagrađivani hrvatski dizajner i montažer zvuka, čiji su filmovi prikazivani i na velikim međunarodnim festivalima, u Cannesu i Rotterdamu te na Berlinaleu.

Radio je i za različite televizijske produkcije, među kojima i HBO. Na Pula Film Festivalu nagrađen je s četiri Arene za najbolji dizajn zvuka.

Komemoracija će se održati u zagrebačkom kinu Tuškanac u četvrtak u 12, a posljednji ispraćaj na Krematoriju Mirogoj u petak u 16.10 sati.

Semenčić je diplomirao produkciju glazbe i snimanje zvuka u Amsterdamu i Londonu na udruženom programu SAE Instituta i sveučilišta Middlesex, a potom je magistrirao filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Predavao je i Studij dizajna zvuka na VERNU-u.

Među dugometražnim dokumentarcima na kojima je radio su su “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (Damir Čučić, 2014.), “Potrošeni” (Borut Šeparović, 2014.), “Rakijaški dnevnik” (Damir Čučić, 2015.), “Buffet Željezara” (Goran Dević, 2017.), “Glasnije od oružja” (Miroslav Sikavica, 2017.) i “Na vodi” (Goran Dević, 2018.). U kratkometražnim je ostvarenjima surađivao s Borisom Poljakom na filmovima “Splitski akvarel” (2009), “Autofocus” (2013) i “Oni samo dolaze i odlaze” (2016). Radio je i na hvaljenoj seriji “Betonski spavači”, na HRT-u, koja se bavila suvremenom arhitekturom.

Također je kao dizajner zvuka i montažer slike radio na brojnim televizijskim i radijskim reklamama, glazbenim videima i promotivnim filmovima. Režirao je i montirao radio-drame, radio-dokumentarce i džinglove. Sa Sunčicom Anom Veldić redateljski je potpisao film “Hux Flux” iz 2014. godine, koji se bavio bolesnim psom.

Osim u Puli, nagrade je osvojio i na Liburnia Film Festivalu je, pak, osvojio tri nagrade (“Rakijaški dnevnik”; “Meso”, 2018.; “Na vodi”), također za najbolji dizajn zvuka.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.