Zagreb, 110320. Vlada. Premijer Andrej Plenkovic sazvao sastanak s nadleznim ministrima u vezi suzbijanja koronavirusa. Na fotografiji: Zdravko Maric, Predrag Stromar. Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

PREPUCAVANJE OKO OBNOVE ZAGREBA! Bandić: ‘Meni se nigdje ne žuri’ Štromar: ‘Ovim ljudima se jako žuri’

Autor: Dnevno

Prepucavanje između Grada Zagreba, odnosno Milana Bandića, i Ministarstva graditeljstva koje vodi Predrag Štromar jučer je poprimilo novu dimenziju.

Naime, Bandić se obrušio na prvi nacrt zakona koji još nije pušten u javnu raspravu te je poručio kako Zagreb neće sudjelovati u projektu koji nije provediv i transparentan i koji je osuđen na neuspjeh.

Meni se nikamo ne žuri. To nije stil i način rada Grada Zagreba i gradonačelnika. Nama u Zagrebu ne treba nova Gunja“, rekao je Bandić. “Ne samo da želimo sudjelovati u obnovi nego mi jedini možemo obnoviti i popraviti, uz pomoć svih koji su dobronamjerni”, dodaje.

Iz nacrta zakona, jasno je kako glavnu riječ u obnovi ne bi ni Grad Zagreb ni gradonačelnik već Vlada koja će na prijedlog resornog ministarstva donositi programe mjera za obnovu.

U njihovoj izradi Ministarstvu će pomagati 20-člani savjet na čijem će čelu biti dužnosnici Ministarstva, a iz Grada Zagreba bit će dva člana, jednako kao i iz, primjerice, Ureda Vlade RH.
Bandić je Vladi poslao pismo kojem traži da se zakonom jasno propišu omjeri financiranja, odnosno da se precizira u kojoj će mjeri u obnovi sudjelovati država, a u kojoj grad. Od Vlade je zatražio i da što prije zatraži aktiviranje europskog fonda solidarnosti, a predlaže i da se 17 posto prihoda od poreza na dohodak koji Zagreb uplaćuje u fond solidarnosti usmjeri u obnovu nakon potresa.

Iz Ministarstva graditeljstva uzvraćaju pak kako je ovoga časa nemoguće precizirati kolikim će omjerom u obnovi sudjelovati država i grad s obzirom na to da još nije utvrđeno ni kolike su štete niti koliko će novca biti na raspolaganju.

Bandić se jučer posebno obrušio i na činjenicu da se zakonom predlaže suspenzija Zakona o javnoj nabavi.
Kako će izgledati Zagreb?

Statičari su do 1. travnja pregledali 6305 zgrada, od čega je neupotrebljivima (crvena oznaka), što zbog vanjskih utjecaja, što zbog oštećenja, proglašeno 489.

Privremeno neupotrebljivima (žuta oznaka) proglašeno je 2027 zgrada, a upotrebljivima (zelena oznaka) njih 3789, piše Večernji list.

U Ministarstvu tvrde kako su statičari zaključili i da neće biti nužno rušenje ni jedne jedine stambene zgrade, odnosno da se i one s crvenom oznakom daju popraviti, iako isto ne mogu reći za obiteljske kuće.
“Nije mi jasna gradonačelnikova poruka da mu se ne žuri. Ovim ljudima ovdje se jako žuri“, kometirao je Štromar Bandićevu izjavu.

‘KOJI NESPOSOBNI BIJEDNIK’ Mrak-Taritaš komentirala Bandićevu izjavu o Gunji

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.