EP

PREPORUKA O PROŠIRENJU NA ZAPADNOM BALKANU ČEKA ODLUKU Tonino Picula napisao i pogurao prijedlog

Autor: Dnevno

U Europskom parlamentu, hrvatski je zastupnik Tonino Picula predstavio konačni prijedlog preporuka o proširenju na zapadnom Balkanu, koji je nakon prihvaćanja od strane Odbora za vanjsku politiku EP došao na red glasanja ovotjedne plenarne sjednice u Europskom parlamentu.

„Izvješće naglašava kako je perspektiva punog EU članstva zemalja zapadnog Balkana na temelju zasluga u interesu Europske unije: političkom, sigurnosnom i ekonomskom. Kao što je to i u interesu zemalja koje traže puno članstvo. Proširenje je naš najučinkovitiji instrument vanjske politike koji doprinosi unaprjeđenju dosega temeljnih vrijednosti Unije, promicanju mira i prosperiteta, jednakosti, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava diljem Europe“, rekao je Picula u današnjem govoru u Europskom parlamentu.

Autor izvješća sam je Picula koji je tom prilikom i pozdravio novu poboljšanu metodologiju proširenja koju je predstavila Europska komisija te veliki iskorak obilježen početkom procesa pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i deklaraciju Zagrebačkog samita.

Picula je podsjetio i na financijsku pomoć koju je Europska unija dodijelila zemljama zapadnog Balkana tijekom pandemije koronavirusa, vrijednu ukupno više od 3,3 milijardi eura, a tom je prilikom naglasio nužnost adekvatnog financiranja politika proširenja, zbog njezine izazovnosti te uputio jasnu poruku Europskom vijeću o potrebi da se za politiku proširenja u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju osiguraju dostatna sredstva.

Uz to, njegove preporuke uključuju jasne političke poticaje zemljama zapadnog Balkana kako bi im se omogućilo sudjelovanje u sektorskim politikama i programima EU prije punopravnog članstva, kroz ciljanu financijsku podršku, kako bi građani osjetili opipljive koristi članstva i povećala EU prisutnost u tim zemljama.

Nakon glasanja u Europskom parlamentu, preporuke će biti upućene Europskom vijeću, Europskoj komisiji te visokom predstavniku Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

MESIĆ HOS-OVCE USPOREDIO S NACISTIMA: Zazvao veliku koaliciju i komentirao Škoru




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.