Foto: Tom Dubravec / CROPIX

PREOKRET, VUČIĆ SE HVALI I RIBA HRVATSKU! ‘Odgođena je odluka o nafti’: Otkrio tko je branio Srbiju pred Europom

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je izjavu za medije u Pragu gdje je na summitu Europske političke zajednice na kojem su čelnici 44 zemlje.

Ustvrdio je da su sankcije Srbiji kojima bi joj se zabranio uvoz ruske nafte preko Hrvatske odnosno Janafa odgođene.

“Ono što smo radili s Rusima bilo je po dobrim cijenama. Htjeli smo nastaviti, ali nismo se mogli dogovoriti. Također, želim objasniti ljudima što se dogodilo. Jučer, na tom sastanku, kada je sve trebalo proći, na inicijativu Hrvatske, a uz potporu dviju zemalja, jedne baltičke i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, ta je tema skinuta s dnevnog reda. Hrvatski premijer je izašao s tezom da nije pošteno da Srbija ima tu cijenu nafte”, rekao je. “Odluka o nafti je odgođena do 1. prosinca, ali nema racionalnog objašnjenja hrvatske intervencije”, naglasio je, prenose srpski mediji.

Ima i saveznike?

Napomenuo je da je bugarski predsjednik Rumen Radev otvoreno rekao da odluka o nafti nije poštena prema Srbiji, baš kao i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u završnom govoru.

“Hvala im na tome”, rekao je Vučić pa dodao kako je dobio informaciju da su nezadovoljstvo izrazili i mađarski premijer Viktor Orban te albanski premijer Edi Rama.

“Nije loše što je ta odluka za sada odgođena. Mi smo manji potrošač od Mađarske, Češke i Bugarske. Nije bilo želje osim da se naudi Srbiji”, kaže. Nakon što je danas optužio hrvatske medije da su izmislili njegovu izjavu da je Zagreb kriv, istaknuo je kako se s njima “nije svađao, nego je odgovarao na uvrede”.

O incidentu s hrvatskim novinarima

“Kad nemaš argumenata, moraš prekidati nečiji govor i galamiti. Postoji ta mreža ljudi koji se raduju svakom neuspjehu Srbije, misleći da je to neuspjeh Vučića. Dopustite mi da pokušam odgovoriti na to. Srbija može uvoziti bilo koju naftu osim ruske. Pa, u pravu ste. U Jasenovac može otići bilo tko, ako se ne zove Aleksandar Vučić i ako nije predsjednik Srbije. Ćirilicu može koristiti bilo tko, ali samo u četiri zida. Svatko može govoriti što god hoće, osim Srba, koji ne mogu dići glas ni kada je u pitanju njihova brojnost”, izjavio je Vučić.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.