Foto: Darko Tomas / CROPIX

Preokret u slučaju Agrokor, odvjetnik Nobilo otkrio što sada slijedi

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Visoki kazneni sud izbacio je knjigovodstveno-financijsko vještačenje iz spisa u slučaju Agrokor, a riječ je o ključnom dokazu protiv bivšeg vlasnika koncerna Ivice Todorića i ostalih osumnjičenika.

Podsjetimo, ovom je odlukom Visoki kazneni sud potvrdio odluku Županijskog suda u Zagrebu da je vještačenje Ismeta Kamala za poljski KPMG, koje je plaćeno čak 1,3 milijuna eura, nezakonito.


Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Odvjetnik Nobilo otkrio što slijedi

Ivica Todorić je zadovoljan, kako je rekao za Dnevno.hr, ovo je samo dokaz da je cijelo vrijeme govorio istinu te da se njegovo progon bliži kraju.

Odvjetnik Anto Nobilo rekao je da će tek popodne dobiti detaljan uvid u spis elektronske odluke, no da se predmet vraća na početak i da će, u slučaju daljnjeg progona, morati pokrenuti novo vještačenje.

Todorić oduševljen, najavio da stiže ‘vulkan’: ‘Plenković zna što slijedi kad se sve otkrije’

Sud se oglasio priopćenjem

Priopćenje Visokog kaznenog suda prenosimo u cijelosti:

“Visoki kazneni sud Republike Hrvatske odbio je žalbe državnog odvjetnika i dvoje okrivljenika podnesene protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je odlučeno o prijedlozima za izdvajanje dokaza iz spisa. Državni odvjetnik je podnio žalbu zbog odluke o izdvajanju izvješća i dopune izvješća neovisnog stručnjaka KPMG Poljska iz spisa kao nezakonitih dokaza, a okrivljenici zbog odluke o odbijanju prijedloga za izdvajanje izvješća neovisnog revizora izvanrednom povjereniku društva Agrokor d.d. za 2016.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je utvrdio da je prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu u cijelosti pravilno i utemeljeno na zakonu.
Trgovačko društvo KPMG Poljska kojemu je u ovom predmetu bilo povjereno vještačenje nije postupilo po nalogu državnog odvjetnika, jer nije u cijelosti izradilo nalaz i mišljenje, već samo dio koji se odnosi na zaključak. No, taj zaključak se temelji na podacima koje su izabrali, pregledali, analizirali, sortirali i potom preveli djelatnici „hrvatskog tima“ tj. KPMG Croatia, kome je KPMG Poljska, uz znanje državnog odvjetnika, povjerilo izradu tog dijela nalaza i mišljenja. Konkretno, vještak iz društva KPMG Poljska radio je ukupno 412 sati na nalazu i mišljenju, dok su dvoje višerangiranih menadžera i dvojica asistent menadžera KPMG Croatia radili 4632 sati, pa se evidentno ne radi o minornom, pomoćno-tehničkom pomaganju. KPMG Hrvatska je u razdoblju od 31. prosinca 2007. do 19. lipnja 2019., dakle i nakon postavljanja izvanredne uprave oštećeniku, poslovala sa oštećenikom, a taj kompleksan, dugogodišnji i lukrativni poslovni odnos sadržajno se preklapa s predmetom vještačenja.

Pao slučaj Agrokor: Dokaz protiv Todorića plaćen preko milijun eura izbačen iz spisa

Prema članku 311. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku razlog za izuzeće vještaka postoji i u svezi s osobom koja je zajedno s oštećenikom zaposlena u istom državnom tijelu ili kod istog poslodavca. Nema dvojbe da izričaj ”zaposlen” obuhvaća i osobe koje faktično rade odnosno obavljaju poslove, dakle, ne samo u smislu pojma ”radnika” kao osobe koja radi nesamostalno, podređeno odnosno subordinirano poslodavcu kako to tumači državni odvjetnik. U suvremeno doba, uz razvoj novih, nestandardnih oblika rada, potpuni je anakronizam pojam ”zaposlenje” vezati isključivo uz “klasičan” ugovor o radu. U ovom postupku opsežan poslovni odnos KPMG Hrvatska i oštećenika, koji ukazuje na oštećenika kao faktičnog poslodavca nije sporan, štoviše, potkrijepljen je brojnim dokumentima o isplatama naknada.

Prema tome, zaključak prvostupanjskog suda o odlučnoj činjenici uloge KPMG Croatia u izradi nalaza i mišljenja KPMG Poljska je pravilan te predstavlja razlog za izuzeće KPMG Poljska i vještaka tog društva prema članku 311. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku. Postojanje tog razloga ima za posljedicu da se prema članku 331. stavku 1. ZKP/08. nalaz i mišljenje ne može upotrijebiti kao dokaz u postupku.
Stoga je, protivno žalbenim navodima državnog odvjetnika, ispravan zaključak prvostupanjskog suda, da su izvješće i dopuna izvješća KPMG Poljska pribavljeni povredom odredaba kaznenog postupka te sukladno članku 10. stavku 1. točki 3. ZKP/08., predstavljaju nezakonite dokaze. Na njima se, sukladno članku 10. stavku 1. ZKP/08., ne može temeljiti sudska odluka, pa su ispravno kao takvi izdvojeni iz spisa predmeta”.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.