Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Preminuo ugledni hrvatski intelektualac Vjeran Zuppa

Autor: Dnevno.hr

Vjeran Zuppa, ugledni hrvatski dramaturg, teoretičar književnosti i pjesnik, kazališni teoretičar i kritičar, upravitelj i dramaturg Teatra ITD (1966. – 1977.) preminuo je u 84-oj godini života.

U njegovoj najslavnijoj fazi kada je bio ravnatelj Teatra ITD na scenu je postavljena Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, remek djelo hrvatskog teatra, koje je skinuto s pozornice kao i Zuppa koji ju je postavio.


Doktorirao je na Filozofskom fakultetu, bio je urednik više časopisa i tjednika, „Razlog“, „Telegram“, „Teka“, „Teatar i teorija“.

Od 1962. do 1965. uređivao je Malu biblioteku časopisa Razlog.

Objavio je veći broj knjiga s područja književne teorije, ali i tri zbirke pjesama i jednu dramu (“Floria Tosca ili smrt engleske kraljice”). Preveo je niz značajnih francuskih, njemačkih i talijanskih filozofa, teoretičara i pjesnika.

Nakon knjiga “Isprika za pjesmu” i “Lirica i naviga” sastavio je s dr. Stamaćem antologiju “Nova europska kritika” I-III (1969. – 1972).

Zuppa je zastupljen u značajnim antologijama eseja, hrvatskog suvremenog pjesništva i dramske teorije. Njegova djela su prevođena na više jezika. Nositelj je značajnih književnih nagrada. S područja teorije teatra objavio je tri knjige: “Uvod u fenomenologiju suvremenog hrvatskog glumišta” ili “Štap i šešir!” (1985.), “Uvod u dramatologiju” (1995.), “Teatar kao sholé” (2004.)
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.