Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PREMINUO ŠPIRO GUBERINA: Napustio nas u 88. godini života

Autor: Ana Korenić

Hrvatska se oprašta od još jednog velikog glumačkog imena.

U 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina, piše Večernji.

Tijekom duge i plodne karijere specijalizirao se za karakterne i komične uloge. Proslavio se ulogom u serijalu Velo misto.

U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Cijeli svoj glumački radni vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Osnivač je Malog hrvatskog teatra Kiklop.

Bogata karijera

Špiro je svoju glumačku karijeru započeo 1957. godine ulogom prvog prosjaka u predstavi “Kavkaski krug kredom” Bertolta Brechta u HNK-u u režiji Bojana Stupice. Također, ulogom prvog prosjaka i završava svoju karijeru 2007. u Dolenčićevoj predstavi “Opera za tri groša”.

Od početka svoje karijere u svom glumačkom radnom vijeku odigrao je mnoge nezaboravne glavne i sporedne likove, te surađivao s brojnim domaćim redateljima nastupajući u ostalim zagrebačkim kazalištima, u Slavonskom Brodu, Osijeku, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Novom Sadu i ostalim gradovima.




Jedna od prvih njegovih glavnih uloga u HNK-u bila je Knez Miškin u “Idiotu” Dostojevskog. Antologijske uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića.

U Marinkovićevim dramama odigrao je oko dvadeset uloga, a neke od njih su imale svega par rečenica, no zahvaljujući svom talentu i tih par rečenica bi se publici jako sviđale i legendarni Špiro bi od publike uvijek dobio aplauz.

U “Kiklopu” (1976) u režiji Spaića igrao je ulogu Kreleta. Spomenutu ulogu smatrao je jednom od najdražih u svojoj karijeri jer je bila lagana bez mnogo teksta, a glavna točka je bila lavež na žarulju što je izazivalo neprestani smijeh kod publike.




U Držićevom “Dundo Maroje” odigrao je osam uloga, dok je u “Hamletu” bio vječni grobar. U jednoj od najvažnijih predstava 1970-ih “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u režiji Božidara Violića igrao je zanimljivu ulogu Mačka koju je publika obožavala. Zapamćeni su njegovi mnogobrojni nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskome ljetu, od uloge Shakespearea u Hamletu do uloge magarca u “Snu ljetne noći”. Jedna od njegovih zadnjih glavnih uloga bio je željezničar u Senečićevoj režiji predstave “Neobičan čovjek”(1998), piše Biografija.com.

Špiro Guberina stekao je veliku popularnost u televizijskim ulogama škovacina Strikana u serijalu “Velo misto” i Divca u seriji “Prosjaci i sinovi”.

Legendarnom uzrečicom “Muke mi ježeve” Špiro Guberina je ostao nadaleko poznat.

Najveća postignuća

Za svoja glumačka ostvarenja dobio je nagradu Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Špiro Guberina dobio je i nagradu Vladimir Nazor (2012) i nagradu za životno djelo na području dramske umjetnosti (2014).  Zahvaljujući svom talentu komičara, jedinstvenosti i prepoznatljivosti u svim svojim kazališnim i filmskim ulogama ostat će jedan od najomiljenijih domaćih glumaca.

 

Autor:Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.