Foto: Pixabay

PREMINUO SIN HRVATA KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET! Uvijek je branio svog tatu: ‘Moj otac nije imao namjeru ubiti’

Autor: N.K

Preminuo je U 33-oj godini Ivan Viktor Barešić, sin Mire Barešića, kontroverznog hrvatskog političkog emigranta koji je velik dio života proveo izvan domovine. Poznat je po sudjelovanju u pokušaju otmice i ubojstva veleposlanika SFRJ u Švedskoj, Vladimira Rolovića zbog kojeg je u Švedskoj osuđen na doživotni zatvor. Nakon uspostave višestranačja vratio se u Hrvatsku. Pod sumnjivim okolnostima poginuo je 1991. godine u Domovinskom ratu, u diverzantskoj akciji kod Miranja Donjih.

Tijekom godina je Barešićeva smrt postala predmetom raznih tumačenja i brojnih teorija, najčešće vezanih uz to da je mučki likvidiran od strane bivših agenata jugoslavenskih službi sigurnosti koji su se u međuvremenu prešli na hrvatsku stranu, odnosno od strane bivših političkih emigranata koji su se bojali da će ih Barešić raskrinkati kao doušnike.

Po Barešiću je nazvano nekoliko ulica u hrvatskim gradovima, a na 25. obljetnicu pogibije mu je 2016. podignut spomenik u mjestu Drage kraj Pakoštane.

Vijest o smrti objavio Paraga

“Mislav Paradžik i Viktor Barešić pod zemlju, a Saša Perković na Pantovčak, Karlo Ressler u Bruxelles, Branko Hrvatin u Vrhovni sud…
Tako je to u (njihovoj) Hrvatskoj, skrojenoj po Tuđmanovoj komunističkoj mjeri.
Ivan Viktor Barešić, počivao u Miru Božjem.
Iskrena sućut obitelji”, napisao je osnivač HSP-a Dobroslav Paraga na svom Facebook profilu.

“Moj otac nije imao namjeru ubiti”

Njegov sin Ivan Viktor Barešić često je u javnosti progovarao o životu svog oca i njegovom ubojstvu.

Tvrdio je kako njegov otac nikada nije imao namjeru ubiti ambasadora. “Mislim da je bio prisiljen tako reagirati. Moja otac nije bio u toj akciji s namjerom da ikoga ubije, čak nije imao ni pištolj. Oni su htjeli oteti tog čovjeka, ali došlo je do međusobnog naguravanja i Rolovićev pištolj je opalio nekoliko puta. Smatram da ga je moj otac upucao u samoobrani”, rekao je jednom prilikom Barešić.

Kada je riječ u ubojstvu njegova oca, uvijek je smatrao da je riječ o uroti pod zaštitom države te da se pravi nalogodavci štite.




 

 




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.