fbpx
Foto: Screenshot

PREMINUO HRABRI KAPETAN: Uplovili u porušeni Dubrovnik i izvukli pet tisuća ljudi! Vodio izbjeglički konvoj Libertas!

Autor: N.K

Preminuo je kapetan Damir Jovičević, legendarni kapetan Jadrolinijinog broda Slavija kojim je 90-ih prije 30 godina predvodio Konvoj Libertas. Tim je događajem probijena blokada Dubrovnika u Domovinskom ratu.  Preminuo je jučer 22. rujna.

Tijekom trajanja blokade,  Slavija je redovito uplovljavala donoseći pomoć te isplovljavala puna izbjeglica, uglavnom starih, bolesnih, ranjenika te majki s djecom, piše Dubrovnik.net.

Svaki put pri uplovljavanju i isplovljavanju, brod je pregledavala JNA. Vojnici s mitraljezima popeli bi se na brod u Mljetskom kanalu i provjeravali tko i što se prevozi, a ponekad bi brod prvo išao u crnogorsku luku Zelniku te bi se pregled vršio tamo. Pregled je bio maltretiranje i uvijek je značio životnu opasnost za cijelu posadu od 70-ak ljudi i putnike. Kontrola bi trajala i do šest sati.

Luda hrabrost

Legendarno izbjegličko putovanje Slavije, konvoj Libertas, o kome su izvještavale sve svjetske medijske kuće, bilo je kad je iz razrušenog grada kapetan Jovičević na brod umjesto 800, primio 5 000 putnika. Putovanje je trajalo gotovo dva dana. Prvo u Zeleniku, a potom prema Rijeci. Na brodu se tada rodila jedna djevojčica, a jedan je stariji čovjek umro.

Zahvaljujući Jovičeviću, hrabroj posadi i Slaviji, Dubrovnik nikada nije ostao posve odsječen od ostatka Hrvatske.

 
Franković uputio poruku sućuti

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je poruku sućuti.

„S tugom smo primili vijest kako nas je napustio kapetan Damir Jovičević. Povijest Dubrovnika i Republike Hrvatske pamtit će ga kao zapovjednika „Slavije“, broda koji je predvodeći Konvoj Libertas u ranjeni i opkoljeni grad, u najtežim vremenima, donio prijeko potrebnu nadu.

Humanitarna akcija Konvoj Libertas ukorijenjena je duboko u srcima Dubrovčana zbog osjećaja zajedništva i nagovještaja slobode koja nam je pružena uplovljavanjem „Slavije“ i drugih brodova. Tog dana, 31. listopada 1991., svijet je saznao pravu istinu o gradu koji je branio svoju slobodu.

Dubrovnik će zauvijek pamtiti i sve što je kapetan Jovičević činio od samog početka napada na Grad i blokade u Domovinskom ratu. Zahvaljujući njegovoj, ali i velikoj hrabrosti cijele posade, naš grad nikad nije bio u potpunosti odsječen od ostatka Hrvatske.
U ime Grada Dubrovnika i moje osobno ime izražavam iskrenu sućut”, napisao je Franković.

Rođen u Osijeku, umro u Rijeci

Jovičević je rođen u Osijeku, po majci je Hrvat, a po ocu Crnogorac, te je do 1990. živio u Crnoj Gori, gdje su ga dugi niz godina zbog njegove uloge u Domovinskom ratu smatrali nacionalnim izdajnikom. Nakon završene pomorske škole u Lošinju u Jadroliniji je počeo raditi 1968., od 1978. je kapetan, a 1987. postaje zapovjednik broda Slavija koji je plovio između Rijeke i Dubrovnika. Od 2008. je u mirovini te je živio u Kostreni pokraj Rijeke.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.