fbpx
Screenshot/Twitter

PREMIJERU KONAČNO PREKIPJELO I TRAŽI HITNU ZABRANU PROSTITUCIJE: Situacija je tako kritična da svaki treći muškarac plaća za seks

Autor: Dnevno.hr

Španjolski premijer Pedro Sanchez u nedjelju je obećao zabraniti prostituciju u zemlji.

Obraćajući se pristašama na kraju trodnevnog kongresa Socijalističke partije u Valenciji, Sanchez je, kako piše BBC, rekao kako je riječ o praksi koja zarobljava žene.

Prostitucija je dekriminalizirana u Španjolskoj još 1995., a UN je 2016. procijenio da je seksualna industrija u toj zemlji vrijedna čak 3,7 milijardi eura.

Istraživanje iz 2009. pokazalo je da je svaki treći muškarac u Španjolskoj platio seks, dok jedno drugo izvješće sugerira da je ta brojka puno veća, te da je čak 39 posto muškaraca platilo za seksualne usluge.

U studiji UN -a iz 2011. piše kako je Španjolsku treći najveći centar za prostituciju u svijetu, odmah iza Tajlanda i Portorika.

Prostitucija u Španjolskoj trenutno nije regulirana i nema kazne za one koji nude plaćene seksualne usluge svojom voljom sve dok se ne odvijaju u javnim prostorima, ali u isto vrijeme je zabranjeno biti svodnik ili djelovati kao veze između prostitutke i potencijalnog klijenta.

Procjenjuje se da u Španjolskoj oko 300.000 žena radi kao prostitutke, a broj žena koje se bave tim zanimanjem je naglo porastao nakon dekriminalizacije 1995. godine.

Sanchezova stranka je 2019. godine u svom izbornom manifestu obećala prostituciju staviti izvan zakona.
Manifest prostituciju naziva “jednim od najgorih oblika nasilja nad ženama”. Međutim, i dvije godine nakon izbora još se ništa nije dogodilo.

Pristaše trenutnog španjolskog sustava kažu da su žene zbog tog zakona puno sigurnije nego što su bile prije 1995., ali mnogi su zabrinuti kako ovakav zakon otvara puno više mogućnosti za iskorištavanje žena.

Naime, španjolska je policija 2017. godine identificirala 13.000 žena u racijama protiv trgovine ljudima, ističući kako je najmanje 80 posto njih protiv svoje volje iskorištavano od strane treće strane.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.