Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijerova poruka Slavoncima: ‘Ne postoji cjepivo i lijek, da postoji već bi Hrvatska nabavila’

Autor: Dnevno.hr

Počela je nova sjednica Vlade.

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio, počevši o identifikaciji tijela iz masovne grobnice kod Vukovara, zahvalivši se pritom ministru branitelja Tomu Medvedu.


Potom je započeo o afričkoj svinjskoj kugi, rekavši kako im je cilj zaštita svinjskog fonda, ali i zaštita poljoprivrednika.

“Ne postoji cjepivo ni lijek za afričku svinjsku kugu. Da postoji bilo gdje u svijetu, Hrvatska bi ga nabavila”, naveo je te dodao kako se svinjska kuga ne događa samo kod nas nego još u nizu drugih zemalja.

Mjere vlade 30 milijuna eura

Dodao je kako je eutanizirano oko 26 tisuća svinja te nastavio o mjerama vlade, koje iznose 30 milijuna eura. Dodao je i kako će u budućnosti pomagati svinjogojcima kroz razne programe.

Istaknuo je da se bolest pojavila i u drugim zemljama u susjedstvu, a napomenuo je i dao podršku ministrici Mariji Vučković.

Kao drugu važnu temu istaknuo je sjednicu Povjerenstva za osobe s invaliditetom gdje su predstavljena dva nacrta zakona, o inkluzivnom dodatku i doplatku za djecu. Rekao je da su dobili pozitivne reakcije.

O sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom

“Predstavili smo dva važna zakona. Cilj zakona je da jedan stupi na snagu 1. siječnja, a drugi 1. ožujka. Zakon o inkluzivnom zadatku naišao je na pozitivnu reakciju svih udruga. On uključuje puno naknada, provodit će se samo jedno vještačenje. Pravo na doplatak odsad će imati veći broj korisnika, a sve je povećanje sredstava u proračunu za skoro 100 posto.

To je ogroman iskorak. Kada je riječ od dječjem doplatku, broj korisnika podiže se na 271 tisuću obitelji sa 100 i nešto. A umjesto 247 tisuća djece koristit će ga 511 tisuća djece”, kazao je premijer.
Plenković je kazao i kako je važan bio posjet Delnicama te zahvalio ministru Erliću, a spomenuo je i sastanak s južnokorejskim premijerom koji je posjetio Hrvatsku te sastanak Berlinskog procesa u Tirani.

O Bliskom istoku i Schengenu

“Održan je i veliki sastanak Svjetskog židovskog kongresa, bio je to važan međunarodni skup. Tema napada Hamasa na Izrael bila je važna i na raspravi Europskog vijeća prekjučer gdje smo razgovarali o terorističkim napadima u Europi. To je izazvalo zabrinutost kod kolega. Jedna od posljedica ove situacije na Bliskom istoku je i odluka pojedinih država članica EU-a da zbog prijetnji terorizma i nacionalne sigurnosti dodatno poduzmu mjere poput ovih koje je najavila Italija Sloveniji, a i Slovenija Hrvatskoj”, kazao je Plenković te dodao:

“Ja sam razgovarao jučer s Golobom, jutros je naš ministar Radman razgovarao sa slovenskim kolegom. Italija je jučer obavijestila Sloveniju o privremenom režimu kontrola na granici. Odluka Italije bi trebala stupiti na snagu 21.10 i to na rok od 10 dana. Privremeno uvođenje kontrole moguće je ako se na području pojavi ozbiljna prijetnja.”

“Nadzor na unutarnjim granicama trenutno primjenjuje devet država članica uglavnom zbog pojačanih migrantskih kretanja i terorizma. Ovaj teroristički napad Hamasa na Izrael pokazuje posljedice u Europi. To se vidjelo u nastupima europskih čelnika. Podsjećam da smo i mi, naše sigurnosne službe, u situaciji da pozorno pratimo situaciju. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprečavanja nezakonitih migracija”, kazao je Plenković.

“Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migrantskih kretanja i povećane prijetnje od terorizma. Ovo je privremeno, ostaje iznimka i uvodi se kao posljednja mjera. Treba uzeti u obzir učinak na slobono kretanje osoba i roba. Prije odluke uvođenja nadzora granica država se mora konzultirati sa susjednim državama. Na današnjem sastanku će se naš ministar sastati i i s talijanskim i njih trojica se onda moraju naći i raspraviti novu situaciju i zajedno spriječe eventualne prijetnje od terorizma te porade na suzbijanju nezakonitih migracija.”
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.