Foto: Damir Krajac / CROPIX

Premijer Plenković poručio: ‘Koronu smo dočekali spremni i udarili smo je najjače’

Autor: Dnevno

Premijer Andrej Plenković rekao je gostujući u večerašnjem  Dnevniku HRT-a kako je u ovom trenutku najvažnije čuvati ljudske živote i zdravlje te da Hrvatska zahvaljujući mjerama protiv koronavirusa u odnosu na druge zemlje ima sporiju razinu zaraze i relativno nisku stopu smrtnosti.

“U ovom trenutku nemamo lijek koji funkcionira. Ne postoji, ništa nije verificirano. Nemamo cjepivo i ne znamo kada ćemo steći imunitet. To su tri nepoznanice s kojima smo suočeni planetarno, svi zajedno. Dok se jedno, drugo ili treće ne riješi, morat ćemo taktizirati kako se boriti s ovim virusom”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da su htjeli na virus udariti najjačim oružjem, restriktivnim mjerama, te da su njima uspjeli polučiti rezultate. U borbi protiv koronavirusa imali smo vrlo jasnu strategiju koju nismo mijenjali kao neke vlade, poručio je.

“Hrvatska trenutno u odnosu na druge zemlje ima sporiju razinu zaraze i relativno nisku stopu smrtnosti”, rekao je Plenković.

Objasnio je da je njegova najava relaksacije izvučena iz konteksta te da je govorio o otvaranju tržnica.

“Ono što je meni bitno, što je bitno Vladi, je čuvati ljudske živote, čuvati zdravlje. Nema toga što nam je u ovom trenutku važnije. To je svima prioritet. Svaki život jednako vrijedi, i od bebe, i od nekoga tko je u zrelijoj životnoj dobi”, rekao je Plenković.

Poručio je da jako cijeni način reakcije većine građana, njihovu odgovornost i discipliniranost.




“Naš se život promijenio iz korijena, rekao je Plenković.

PLENKOVIĆ NAJAVIO ‘RELAKSIRANJE’ MJERA: Nova pravila za tržnice na snazi prije Uskrsa!




Zahvalio je svima koji rade maksimalni napor da osiguraju normalan život te poručio da se pokazuje da u krizi funkcioniramo kao solidarno društvo, a da se sustav može nositi s najvećim izazovima.

Poručio je da su mjerama pomoći htjeli stati iza radnika i gospodarstva te da su ostvarili oba cilja. Hrvatska je prema nekim izračunima nakon Malte zemlja koja je najviše izašla u susret radnicima i gospodarstvu, dodao je.

“Mi smo kao društvo, država, Vlada kazali da mjere mogu koristiti samo oni koji će zadržati svoje radnike, ne može doći do zloupotrebe mjera, rekao je premijer, dodajući da će društva koja mjere budu zloupotrebljavala morati vratiti sredstva.

Rekao je da je dosad isplaćeno 765 milijuna kuna.

Što se tiče rezova, svi ministri su dobili zadaću da naprave uštede na rashodnoj strani svojih proračuna, a iste preporuke vrijede i za jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća, dodao je Plenković.

“To ne znači kraj investicija, dapače, investicije moraju biti tu jer mora barem biti onih aktera koji u ovoj krizi mogu biti pokretači gospodarstva”, poručio je.

Plenković je najavio da će razgovarati s predstavnicima sindikata krajem tjedna poručivši da su svi svjesni da se radi o posebnoj okolnosti i da se ne mogu ponašati kao prije.

Komentirajući potez agencije Fitch, koja je smanjila izglede Hrvatske iz pozitivnih u stabilne, Plenković je rekao da se radi o prvom signalu da je ovo naša nova realnost. Sve vlade će se morati prilagođavati novoj situaciji, dodao je.

Na pitanje o eventualnom rebalansu proračuna rekao je da će Vlada u prvoj fazi ići na preraspodjele kao prvi korak.

Žao mu je zbog trzavica između gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara nakon potresa u Zagrebu u vezi zakona o obnovi. Zakon će donijeti Hrvatski sabor, a Plenković smatra da trebaju sudjelovati i Vlada i struka i Grad Zagreb, svi koji mogu pomoći.

– Nije dobro da imamo političku polemiku oko ranih faza nacrta zakona. Ništa od tekstova zakona nije prošlo nikakvu koordinaciju Vlade, ja ih kao premijer još uopće nisam detaljno vidio. Imamo vremena za kvalitetan zakon, rekao je Plenković.

Na pitanje o mogućnosti odgode izvora rekao je da nisu imali raspravu o tome te da su u Vladi posvećeni jedino mjerama zdravstveno-sigurnosnog i gospodarsko-socijalnog karaktera.

“Kad će biti izbori, o tom potom. Mislim da to u ovom trenutku nije prioritet i nismo nikakve analize u ovom trenutku provodili”, poručio je Plenković.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.