fbpx
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREMIJER NA SJEDNICI VLADE: ‘Bez obzira što neki šarlatani na političkoj sceni govore, ovo pokazuje da nema nedodirljivih!’

Autor: N.K

U četvrtak nešto poslije 13 sati započela se sjednica Vlade na kojoj se, među ostalim, raspravlja i o stanju vezanom uz potres i koronavirus.

O članstvu u EU i pandemiji

Plenković se na početku sjednice najprije osvrnuo na današnji dan i članstvo u EU, kojem je danas osam godina. Rekao je kako nastojimo podići svoj razvoj. Održana je danas i sjednica za uvođenje eura, gdje je razmotreno pristupanje Hrvatske te da je Hrvatska najeuroiziranija zemlja u EU, koja još nema uveden euro.

“Vjerujemo da će naši građani, naše gospodarstvo imati niz koristi od članstva u eurozoni. Mi ćemo sustavno raditi na tome da ostvarimo svoje cilj”, rekao je.


Osvrnuo se na pandemiju koronavirusa te napomenuo kako je Hrvatska u zelenom na karti EDSC-a, što je dobro za turističku sezonu. Na snazi su i Covid potvrde, a napomenuo je i kako se do njih jednostavno dolazi. Ono što nije dobro je nekoliko lokalnih žarišta u Hrvatskoj, pa je rekao da je što manje istih, bit će bolja turistička sezona.

“Danas je stupila na snagu odredba o covid-potvrdi. Vrlo je važno da ju ima što više građana. Nije dobro što ima nekoliko lokalnih covid žarišta gdje se nisu poštivale mjere. Oštro ćemo sankcionirati svaki takav kiks. Što bude manje žarišta, bit će nam bolja situacija”, dodao je.

O cijepljenju

O cijepljenju je premijer rekao kako je Vlada napravila svoj maksimum, nabavila dovoljan broj cjepiva, dinamika je bila dobra, a prije tri tjedna se dinamika naglo počela spuštati.

“Trenutačno smo na 44 posto cijepljenih”, rekao je premijer.

Istaknuo je da su oni koji su se cijepili, kojih je nešto više od milijun,doprinijeli društvu.

Hrvatska će donirati 310.000 doza cjepiva. “210.000 donirat ćemo BiH, a po 20.000 Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kirgistanu.”
“Bolje je da se doze potroše, nego da stoje na skladištu”, rekao je Plenković.

Ponovno je apelirao na građane da se cijepe, budući postoje novi, zarazniji sojevi virusa. Istaknuo je da je situacija i dalje ozbiljna.

Potpore gospodarstvu

Na stolu Vlade se našla i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju te odluka o potporama male vrijednosti za djelatnosti iz prometnog i turističkog te industrije kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed pandemije.
Plenković je rekao da je izuzetno važna i politika očuvanja radnih mjesta.

“Mi smo u proteklih godinu dana vodili politiku s ciljem da omogućimo radnicima da dobiju plaće i poslodavcima da prebrode krizu. Izdvojili smo 17 milijardi kuna, to je ozbiljan novac, ali je bio na korist 120.000 poslodavaca. To je postignuće. Zabilježili smo porast osiguranika u raznim oblastima. Broj nezaposlenih je sada manji za 8,500 lljudi nego prije pandemije u lipnju 2020.”, istaknuo je premijer.

“Za očuvanje radnih mjesta dosad smo izdvojili 11,7 milijardi kuna. Kad se tome dodaju oprošteni doprinosi, to je 17 milijardi kuna. Program je bio na korist 120.000 poslodavaca i obrtnika i omogućio je egzistenciju za 700.000 radnika u Hrvatskoj. Danas je broj osiguranika veći za 56.000 u odnosu na kraj prošlog lipnja. Mi smo zabilježili porast osiguranika u IT-u, građevinarstvu, djelatnosti pružanja smještaja… Očuvali smo radna mjesta i došli smo u poziciju da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj veća od 7.000 kuna. Sada prelazimo u fazu kreiranja radnih mjesta”, rekao je.

Najavio je da od srpnja završavaju horizontalne mjere za očuvanje radnih mjesta. “To znači da ćemo pratiti kretanja po sektorima i reagirati po potrebi. To ide u skladu s sve većim otvaranjem i praktički minimalnim restrikcijama. To ide u skladu s našim mjerama aktivne politike zapošljavanja. Pritom postoje i mjere za skraćeno radno vrijeme koje idu dalje”, kazao je Plenković.

“Donešena je odluka potpore male vrijednosti iz sektora kulturnih i umjetničkih događanja koji su pretrpjeli najteže gubitke. Program za cilj ima nadoknadu dijela onim poduzetnicima koji su pretrpjeli pad najmanje 75 posto. Državne potpore male vrijednosti, rebalansom proračuna predviđena su sredstva od 150 milijuna kuna. Navedene potpore bit će isplaćene jednokratno u skladu s javnim pozivom, a rezultati poziva će biti objavljeni na stranicama Ministarstava”, rekao je ministar Butković.

O potresima i nepogodama

“Od ostalih tema, prije dva dana bili smo u Petrinji, zahvaljujem ministrima, ministar Horvat je pripremio knjigu koja se odnosi na procjenu šteta od potresa na Banovini. Jučer smo dobili i obavijest od EK, da ćemo za naknadu šteta uskoro dobiti i formalnu odluku za 320 milijuna eura, a uskoro će biti uplaćen avans od 41 milijun eura. Sve skupa, Hrvatska dobiva oko milijardu eura za potrese, u potpunosti bespovratnih sredstava, ako tome još pridodamo i više od 600 milijuna eura za zagrebački potres”, rekao je Plenković

U međuvremenu, dogodila se i elementarna nepogoda na području Požege, donijet ćemo odluke o potpori, tu je šest akata o potpori. Ukupan iznos potpora bit će veći od 58 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju.

“Danas će Vlada donijeti niz potpora Županiji za saniranje tih šteta. Donijet ćemo čak šest odluka. Iznos današnjih potpora bit će veći od 58 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju”, rekao.

O uhićenjima u Zagrebu

Što se tiče borbe protiv korupcije, ova uhićenja su još jedan dokaz da sve službe vode aktivnu i konkretnu borbu protiv korupcije. Istaknuo je kako sve službe djeluju neovisno, “bez obzira što neki šarlatani u hrvatskom političkom prostoru tvrde drugačije”.

Smatram da je dobro da javnost bude neposredna obaviještena od strane DORH-a i ostalih službi.

Komentirao je jučerašnju veliku akciju policije i USKOK-a koja je započela jučer, a nastavljena je i danas.

“Što se tiče borbe protiv korupcije, danas je izašlo priopćenje USKOK-a o ovim predmetima za koje se više osoba sumnjiči za počinjenje više kaznenih djela. Ovo je još jedan dokaz da USKOK, DORH i policija u mandatu naše Vlade vode aktivnu i konkretnu borbu protiv korupcije. Slučajeva je više nego što je to bilo ranije i bez obzira što neki šarlatani u političkom eteru sumnjaju u tajminge uhićenja, nadaju se u loš ishod, nastavljaju s mantrom o lažnoj korumpiranosti Vlade ili vladajuće stranke… Činjenica je da se postupci pokreću, ovo potvrđuje da se nalazimo u razdoblju borbe protiv korupcije. DORH i policija su neovisni, nitko na njih ne vrši pritisak. Važno je da tu nema zaštićenih, privilegiranih. Nema nedodirljivih, stranačke iskaznice ne čine nikog zaštićenim. To je ključna borba protiv korupcije. Mi podržavamo neovisnost rada pravosudnih tijela. Na Vladi je da osigura kvalitetne uvjete za rad tih tijela”, rekao je.

Željeznica

Vlada će donijeti i odluku o Modernizaciji i restrukturiranju željezničkog sektora.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.