Pixabay/Ilustracija

Premijer i nadbiskup se ispričali zbog mračne povijesti Katoličke crkve: ‘Ispričavam se majkama i njihovoj djeci’

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Irska se država službeno ispričala zbog skandala s domovima za neudane majke u kojima je umrlo više od 9000 djece, a koje je vodila Katolička crkva.

“Država vas je ostavila”, rekao je irski premijer Micheal Martin u parlamentu, dan nakon objavljivanja dugo očekivanog izvješća. U izvješću je rasvijetljena prekomjerna smrtnost u tim ustanovama u vlasništvu Katoličke Crkve i države te opća nesklonost društva rađanju takve djece koju su tada smatrali nezakonitom.

“Ispričavam se zbog toga što smo irskim majkama i njihovoj djeci u tim domovima nanijeli veliku nepravdu”, rekao je premijer.

Nakon petogodišnje istrage povjerenstvo je utvrdilo da je umrlo 9000 djece, ili 15 posto od 57.000 djece koliko ih je prošlo kroz te ustanove u 76 godina. Stopa smrtnosti djece rođene izvan braka bila je gotovo dvostruko veća u tim domovima nego drugdje, istaknuo je premijer.

Domovi su prihvaćali djevojke i mlade žene koje su njihove obitelji odbacile i većina ih nije imala “druge mogućnosti”, navodi se u izvješću. Izvještaj koji je obuhvatio 18 takozvanih “Domova za majke i djecu”, gdje su mlade trudnice desetljećima bile izolirane od društva, zadnji je u nizu vladinih dokumenata koji razotkrivaju neka od najmračnijih djela Katoličke Crkve.

U izvješću se navodi da se “užasavajuća stopa smrtnosti” povezuje s nehumanim životnim uvjetima. Ranije u srijedu, žrtvama domova za majke i djecu Katoličke Crkve ispričao se irski nadbiskup.
Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.