Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Preko komunista i članske iskaznice HDZ-a do vlasti: Nacija mu se smijala na bolnoj točki

Autor: B. D.

U politici je uvriježen pojam “lokalnog šerifa”, moćnika koji dugi niz godina vlada jednim gradom ili općinom, i koji praktički mora potvrditi svaku odluku koja se u tom mjestu donosi. Bez suglasnosti šerifa ne može se takoreći prodati ni vijak. Jedan od najpoznatijih primjera iz Lijepe Naše je HDZ-ovac Ivica Kirin, koji Viroviticom vlada uz stanke već gotovo dvadeset godina. On je tema našeg feljtona…

Kirin je rođen 1970. godine u Virovitici. Sa 17 godina se učlanio u Savez komunista Hrvatske, no kasnije se opravdavao da su ga drugi učlanili u tu stranku i da nije znao ništa o tome. Diplomirao je na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu 1994. godine. U HDZ se učlanio nakon završetka fakulteta, 1997. godine. Njegovu političku karijeru je lansiralo to što je izabran za predsjednika Mladeži HDZ-a Virovitice. Nakon par godina koje je proveo u privatnom sektoru postavljen je na poziciju upravnog savjetnika za zaštitu okoliša u Uredu državne uprave Virovitičko-podravske županije. Već 2003. godine se natjecao na lokalnim izborima na kojima je i pobijedio i time postao najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj.

Osim što je dugotrajni gradonačelnik Virovitice, 2005. godine je postao ministar unutarnjih poslova, nakon što je Marjan Mlinarić dao ostavku iz zdravstvenih razloga. Bio je najmlađi ministar u Sanaderovoj Vladi.

Poznat po aferama i gafovima

“Šerif Kiro” poznat je po čestim gafovima i nekoliko afera u kojima je sudjelovao, ali se usprkos njima zadržao u politici. Štoviše 2021. godine osvojio je šesti mandat na mjestu gradonačelnika Virovitice te je i dalje na čelu grada.

Iza Butkovićeve kampanje s kravom stoji poznato lice: I da, krava uopće nije njegova
Njegovi gafovi toliko su zabavljali javnost da je netko 2007. godine napravio kompilaciju njegovih najsmješnijih izjava koja je objavljena na YouTubeu pod nazivom “Kiro prosviro”. Kirin je javno komentirao tu kompilaciju, a i u samom komentaru je napravio gaf. “‘Ja se zahvaljujem tim majstorima. Kada vidim njihov kvocijent inteligencije drago mi je kada takvi izvlače moje rečenice”, rekao je, a zatim društvenu mrežu na kojoj je kompilacija objavljena pogrešno nazvao “Jubito”.

“Ja sam školovan i akademski obrazovan građanin, za razliku od onih koji me kritiziraju, a oni na Jubitou neka pokažu svoju diplomu i stručnu spremu pa možemo o tome razgovarati”, poručio je šaljivdžijama. Međutim Kirin je pokazao da nema smisla za humor i toliko je zamjerio ljudima koji su ga javno ismijali, da je od policije zatražio otkrivanje IP adrese kanala, zbog čega ga je oporba optužila za zloupotrebu položaja i zadražila osnivanje istražnog povjerenstva.
Afera vepar

Kirin je ostavku na mjesto ministra unutarnjih poslova donio zbog takozvane “Afere vepar”. Naime Kiro se 2007. godine našao u društvu generala Mladena Markača, kojem je Haaški sud zbog optužbe za ratne zločine odredio kućni pritvor. Kirin i Markač išli su u lov, a Markač je tim činom prekršio odredbu suda koja mu je zabranjivala napuštanje mjesta prebivališta.

Krajem 2007. u javnost su puštene fotografije na kojima Kirin, Markač i drugi lovci poziraju uz lešine životinja koje su ulovili. Kirin je podnio ostavku 2008. godine te se odmah vraća na poziciju gradonačelnika.

Da Kirin nije zabranio fotografiranje s optuženim generalom, vjerojatno nitko ne bi mogao dokazati da je bio tamo u njegovom prisustvu, niti da je general uopće napustio svoje prebivalište.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Afera Fimi media

Prema optužnici koju je 2013. godine potvrdio Županijski sud u Zagrebu, Kirin je sudjelovao u aferi Fimi media. Riječ je o operaciji kojom su Sanader i njegovi pristaše preko marketinške agencije Fimi media izvlačili novac iz državnih institucija i javnih tvrtki. USKOK Kirina tereti da je od 2006. do 2008. godine, dakle dok je obnašao ministarsku dužnost, poslovao s Fimi medijom te da je poništavao javne natječaje te poslove davao izravnom pogodbom Fimi mediji, unatoč mišljenju stručnog povjerenstva.

Optužen je da je time oštetio državni proračun za 7,5 milijuna kuna. Kirin je tvrdio da ga je osoba bliska Sanaderu zatražila da to napravi, ali da on to nije učinio. Nakon dugog sudskog procesa Kirin je 2019. godine nepravomoćno oslobođen optužbi na što je USKOK uložio žalbu, no Vrhovni sud je 2021. godine potvrdio odluku o oslobođenju krivnje te je Kirin i pravomoćno oslobođen.

“Kirin je iskazao da mu je treća osoba prenijela zahtjev predsjednika vlade (Ive Sanadera) da bi bilo dobro da poslove promidžbe radi upravo Fimi media. Međutim, ta okolnost sama po sebi, a i u kontekstu ostalih dokaza ne znači da je riječ o voljnom namještanju poslova tom društvu od strane optuženika”, naveli su u priopćenju Vrhovnog suda.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Još jedna afera zatresla kraj

Posljednja afera u koju bi Kirin mogao biti upleten dogodila se 2019. godine. Naime iz virovitičkog proračuna je ukradeno 17 milijuna kuna. Uoči otkrića nestanka novca Grad je objavio priopćenje u kojem stoji da je krivac za nestanak novca pročelnik za financije Siniša Palm, koji je počinio samoubojstvo. Palmovo tijelo pronađeno je u šumi blizu granice s Mađarskom.

Najveći korupcijski skandal ikad u Hrvatskoj: Više od 1400 osumnjičenih, afera je zatresla državu

Kirin u početku nijekao da su se vidjeli petak prije nesretnog događaja, no kasnije je to ipak potvrdio. Tog dana Palm je netragom nestao. Rekao je da nije znao ništa o nestalom novcu i najavio je istragu koja bi trebala utvrditi gdje je novac završio. Iz grada su objavili prilično neobzirno priopćenje kojim objašnjavaju razlog krađe:

“Otkrilo se da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu. Šokirani cijelom situacijom napominjemo da su u ovom slučaju prave žrtve Grad Virovitica i porezni obveznici koji uplaćuju novac u proračun Grada, kojim se netko nezakonito poslužio za osobne potrebe”.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.