fbpx
Foto: AP Photo/Salim Dawood/Guliver

‘PREKID POSTUPKA NIJE OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA!’ Evo što će biti s mališanima, Hrvati iz Zambije stižu ipak kući: ‘Imaju 48 sati da napuste državu’

Autor: Dnevno.hr

Sud u Zambiji je odbacio optužnice protiv osmero Hrvata koji su u Zambiji optuženi za trgovinu djecom.

U ponedjeljak su se pojavili na sudu u Ndoli, na novom ročištu u suđenju na kojem ih se teretilo za trgovinu djecom. Sud je odbacio optužbe te su oni oslobođeni svih optužbi.

Ipak, državni odvjetnik Mahape Libakeni zatražio je obustavu slučaja, koju mu je sudac Dominic Makalicha i odobrio te je prilikom donošenja presude naglasio kako “prekid postupka nije oslobađajuća presuda”.


A što s djecom?

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je da je nadležni sud u Ndoli odbacio optužnicu protiv hrvatskih državljana.

“U roku od 48 sati dužni su napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć”, priopćili su.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman obratio se javnosti u 14 sati.

“Vidim da je veliki interes za hrvatske državljane u Zambiji. Danas je sud odbacio optužnicu koji moraju u roku od 48 sati napustiti Zambiju. Napominjem da ovaj slučaj koji pratimo od 7.12. prošle godine, tijekom cijelog tog postupka pružali smo konzularnu pomoć koju smo nužni za svakog državljana bez obzira gdje se nalazi i što počinio. Ostvareni su brojni kontakti.

Mi smo s ciljem boljeg informiranja sugovornika i zalažući se za stanje hrvatskih državljana razgovarali i s ministrom vanjskih poslova Zambije, šefom EU delegacije u Lusaki, a kontaktiran i je i tamošnji ministar pravosuđa”, rekao je ministar Grlić Radman i dodao:
“O navedenom slučaju razgovaralo se od New Yorka, Bruxellesa, Lusake i Pretorije, na najvišim razinama”, rekao je.

Ministar je upitan što će biti s djecom.

“Naša briga je bila fokusirana na hrvatske državljane koji su bili pritvoreni. Pretpostavljamo da nije bilo inkriminirajućih elemenata pa je zato odbačena”, rekao je.

“Naravno da je naš sljedeći korak iskazati zaštitu i brigu za djecu koja imaju hrvatske dokumente”, rekao je.

“Ovo treba pozdraviti ako je tako, da su oni pušteni”, dodao je.

Rekao je da je sljedeći korak iskazati zaštitu za djecu koja imaju hrvatske dokumente iako nema nove informacije o tome gdje su djeca. “Naš je prioritet bila briga o osam hrvatskih državljana koji su uhićeni”, rekao je ministar.

“Djeca su također hrvatski državljani”, rekli su novinari, na što je ministar rekao da “uz sav napor mi nismo uspjeli doći do njih”. Rekao je da oni imaju pravo na konzularnu zaštitu i da ministarstvo poduzima određene radnje.

“Nemamo informaciju kako ih oni tretiraju, ali mi još uvijek nismo dobili pristup njima što nam govori da je to još u razmatranju”, rekao je na pitanje je li zambijskih vlastima sporno državljanstvo djece. Nije znao ni odgovor na to hoće li biti upitna sva posvajanja djece iz DR Kongo te jesu li ona zakonita ili nisu.

Podsjećamo, optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.