fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnik vojvođanskih Hrvata progovorio o mogućem sastanku Plenkovića i Vučića! Poslao jasnu poruku, nekima se neće svidjeti. HOĆE LI REAGIRATI VUČIĆ?

Autor: Sanja Plješa

Kakve probleme imaju Hrvati u Vojvodini i Srbiji, zašto ih nema u tijelima političke vlasti te kako surađuju sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem?

Na ta i još mnoga zanimljiva pitanja odgovarao je predstavnik vojvođanskih Hrvata i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov u emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića.

Vodstvu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) prijetilo se putem elektroničke pošte i društvenih mreža, a u prijetnjama su korištene riječi poput “ubijanja automatom” prema vodstvu hrvatske manjine.

Na upit je li uhvaćen onaj tko je prijetio na društvenim mrežama, Žigmanov je odgovorio da je.


“Osoba je otkrivena i privedena, ali za ishod ne znam. Ne samo da nemamo djelovanja pravosudnih tijela nego je cijeli taj proces za nas bio mučan. To su strukturalni deficiti kada je u pitanju nasilje prema nama jer mi ne dajemo nikakav povod za takvu vrstu odnosa”, rekao je Žigmanov.

‘Zalažemo se za pravna rješenja’

Dodao je da su “stalno na nekoj ledini gdje im se prijeti”. “Unutar sustava bismo trebali reagirati, a ovako kao da se čeka da mi nešto učinimo. Nadam se da će Srbija razriješiti sve ono što nije dopušteno pozitivnim zakonima u Srbiji kada je riječ o izazivanju nacionalne i vjerske nesnošljivosti”, istaknuo je.

Na Stankovićev upit što je problem s Bunjevcima, Žigmanov je odgovorio da su “oni priznati Hrvatima svugdje osim u Republici Srbiji”.

“Trebalo bi dugoročno riješiti ovo pitanje”, naglasio je Žigmanov. Dodao je kako je u nekoliko navrata razgovarao s predsjednikom Vučićem.

“Politika podrazumijeva instrumentalnost, a pravna rješenja ne, a mi se zalažemo za pravna rješenja”, naglasio je Žigmanov.

Na upit bi li susret Plenkovića i Vučića bio početak rješavanja problema hrvatske manjine, Žigmanov je odgovorio kako je susret bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Vučića bio početak rješavanja toga.
“No, da je do sada postojala pozitivna volja, bilo bi riješeno. Ali želimo vjerovati da će se to dogoditi. Mi nismo nikakva ugroza. Prije svega nas zanima budućnost. Ja nikoga nisam vrijeđao i ne iznosim neistine”, zaključio je Žigmanov.

 

 
 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.