Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

PREDSTAVNICA LIJEČNIKA OBITELJSKE MEDICINE: Treba li Beroš dati ostavku? ‘Mislim da će u velikoj mjeri i glas javnosti dati svoj obol tome tko će dalje biti ministar’

Autor: Mia Peretić

Nataša Ban Toskić, predsjednica Komore liječnika obiteljske medicine (KOHOM) komentirala je optužbe koje je ministar zdravstva Vili Beroš iznio na račun obiteljskih liječnika, a to je da vidi nelogičnosti u upućivanju nehitnih slučajeva na objedinjeni hitni prijem.

“Nekorektnim istupom je iznio neistine, on nije iznio niti jednu brojku. Prema godišnjem izvješću HZJZ-a u 2020. obiteljski liječnici su na objedinjeni prijem uputili 2,8 posto pacijenta s kojima su radili u ordinacijama, to znači da su dva pacijenta tjedno poslali na hitni prijem. Od 600 do 700 pacijenata svaki tjedan, dva slučaja ne predstavljaju prekomjereno upućivanje na objedinjeni hitni prijem”, smatra Ban Toskić.

Dodala je, neistina je da su nedovoljno angažirani u mobilnim timovima.

Navodi, ministar Beroš je sam u planu i programu cijepljenja naložio formiranje mobilnih timova za cijepljenje nepokretnih i teško pokretnih, do danas su timovi oformljeni jedino u Splitsko- dalmatinskoj i Vukovarsko – srijemskoj županiji,

“Nitko nas nije imao gdje pozvati. U svim prijedlozima od početka studenog sami smo predlagali formiranje takvih timova, obiteljski liječnici gotovo jedini cijepe na velikim punktovima, u svojim ordinacijama, planiraju cijepljenje, obavljaju ogroman dio poslova u pandemiji, nejasno je zašto se ministar odlučio za takve izjave”, rekla je gostujući u Dnevniku N1.

‘Naše ordinacije postale su pozivni centri’

Ban Toskić je komentirala i sustav cijepljenja.

“Ne ide to baš, nažalost, naše su ordinacije postale pozivni centri jer su pacijenti u nemogućnosti da dobiju vezu s pravim pozivnim centrima i za prijavu se obraćaju nama, kao i oni koji imaju bilo kakve dileme, naši su telefoni zagušeni pozivima vezanim s cijepljenjem. Jasno, to otežava pristup svih drugih ljudi koji se žele obratiti, razumljivo je nezadovoljstvo pacijenata, no to je sistemska greška. Anticipirali smo sve probleme, nitko nas nije želio slušati”.




Treba li Beroš otići?

Odgovorila je i na pitanje treba li Beroš dati ostavku.

“Hoće li on morati otići odlučit će premijer i Vlada, u to ne želimo ulaziti, borimo se za svoju struku, a mislim da će u velikoj mjeri i glas javnosti dati svoj obol tome tko će dalje biti ministar”.

Zaključuje, primarna zdravstvena zaštita zasigurno ne posluje s gubitkom.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.