Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjedniku Uprave HEP-a odbijena žalba: Evo što će se dogoditi s njegovom vilom na Hvaru

Autor: Dnevno.hr

Općinski sud u Splitu odbio je danas žalbu Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, koju je podnio na rješenje Državnog inspektorata za rušenje njegove bespravno građene vile na otoku Hvaru. Istodobno, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu brusi zadnje detalje optužnice koju će podići protiv Barbarića za bespravnu gradnju na temelju kaznene prijave koju je podnio Državni inspektorat.

Prema neslužbenim informacijama splitski tužitelji ne dvoje kako Barbarićeva bespravno građena vila s bazenom na otoku Hvaru, koju je podigao na zemljištu uz more, udaljenom dvadesetak kilometara od Jelse potpada pod kazneno djelo.

Nije, naime, svaka bespravna gradnja u kaznenoj zoni, no Državni inspektorat smatra da Barbarićeva jeste pa su protiv njega podnijeli kaznenu prijavu. Nakon duljeg razmatranja, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zaključilo je kako je prijava osnovana i pripremilo optužnicu koja bi se, kako se doznalo, ovih dana trebala uputiti sudu.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Spada u zaštićeni obalni pojas

Kazneni zakon u glavi dvadeset koja obuhvaća kaznena djela protiv okoliša predviđa djelo protupravne gradnje za koje je predviđen zatvor od šest mjeseci do pet godina. Djelo čini onaj tko protivno propisima gradi građevinu na području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu.

Barbarićeva vila s bazenom građena je na udaljenosti od mora manjoj od kilometra što je prostor koji spada u zaštićeni obalni pojas. Proizlazi kako nema dvojbe da je Barbarić, uz prekršaj bespravnom gradnjom koju uporno ne želi ukloniti, počinio i elemente kaznenog djela.

Plenković svalio aferu na šefa HEP-a, ovaj mu ‘pokucao na vrata’: ‘Neće preko mojih leđa’
Kada je riječ o njegovoj žalbi na rješenje Državnog inspektorata, iako žalba ne odgađa izvršenje rješenja o rušenju, Barbarić se žalio na postupanje Državnog inspektorata, ali sud je odbio sve navode iz te žalbe.

Šef HEP-a i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a, podsjetimo, oglušio se na rješenja građevinskih inspektora i nije platio čak tri novčane kazne koje su mu stigle u ukupnom iznosu od gotovo 30.000 eura.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.