fbpx
Foto: Nera Simic / CROPIX

PREDSJEDNIK ŽIDOVSKE OPĆINE BIJESAN NA HRT! Skup sjećanja na Trgu žrtava fašizma: ‘Noseće ideje nacizma nisu nestale’

Autor: L.B.

Antifašistička liga Hrvatske sa Židovskom općinom Zagreb organizirala je u srijedu skup sjećanja na Kristalnu noć, pogrom nad Židovima u Njemačkoj i Austriji iz 1938. godine.

Na skupu su istaknuli kako “svi sastojci za pripremu sličnih događaja postoje i u današnjem svijetu”.

“Mržnja prema drugima i drugačijima, njihova dehumanizacija pod utjecajem agresivne nacionalističke propagande, beskompromisni klerikalizam i netrpeljivost tamo gdje bi trebalo stajati suosjećanje”, istaknuti su kao ti osnovni sastojci koji mogu dovesti do događaja poput Kristalne noći, u kojoj je stradalo više od 1300 ljudi.


‘Noseće ideje fašizma i nacizma postojale su prije njih i nažalost nisu nestale s njima’

“Sastajemo se da podsjetimo kuda pokreti slični nacizmu i fašizmu mogu odvesti, ali možda prije svega, da podsjetimo kako ti pokreti počinju. Kako počinju, to možemo vidjeti danas oko nas. Noseće ideje fašizma i nacizma postojale su prije njih i nažalost nisu nestale s njima”, istaknuo je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić na skupu.

On je upozorio kako danas u ovom gradu, u državi, u svim zemljama Europske unije nestaje imunitet koji je postojao nakon Drugog svjetskog rata, a koji je potaknuo grupu hrabrih ljudi da pokušaju napraviti nešto protiv sudbine izbijanja ratova u Europi i stvore europsku zajednicu, dok stvari na koje upozoravaju postaju aktualne.

Predsjednik Židovske općine: HRT nije rekao nijednu riječ o Kristalnoj noći

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus kratko se obratio okupljenima i rekao kako je iznenađen time što javna televizija danas u emisiji koju svaki dan sluša, “Dogodilo se na današnji dan”, nije rekla nijednu riječ o današnjem danu i Kristalnoj noći, jednom od najstrašnijih dana u povijesti čovječanstva.

Oko sto okupljenih zapalilo je svjećice na rubu fontane na Trgu žrtava fašizma kao tradicionalni iskaz sjećanja na ovaj dan.

Prisutni su bili, između ostalih, zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, gradski zastupnici Rada Borić i Vilim Matula, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever te predstavnici veleposlanstva Australije, Austrije, Belgije, Francuske, Izraela, Norveške, Velike Britanije, Njemačke, Srbije i Nizozemske.

Podsjetimo, Kristalna noć, poznata i kao pogrom nad Židovima, kao i spontane demonstracije bile su organizirane od strane nacističke stranke. Prema službenim podacima, u tim demonstracijama ubijen je 91 Židov, spaljene su gotovo sve sinagoge u Njemačkoj i Austriji, porazbijano i opljačkano oko 7500 dućana čiji su vlasnici bili Židovi, a po razbijenom staklu njihovih izloga taj pogrom je i dobio ime.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.