Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PREDSJEDNIK REKAO ONO ŠTO SE NE SMIJE! Čestitao svojoj domovini obljetnicu i podsjetio na patnje hrvatskog naroda

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik RH Zoran Milanović u svojoj se današnjoj objavi na Facebooku osvrnuo na godišnjicu hrvatskog pristupanja u Ujedinjenje narode.

Njegovu objavu donosimo u cijelosti:

“Na današnji dan prije 30 godine Republika Hrvatska konačno je i nepovratno ušla u svjetsku zajednicu suverenih država – postala je članica Ujedinjenih naroda. Time je, nakon nedvosmisleno izražene volje hrvatskog naroda na referendumu i potom iskazane snage u Domovinskom ratu, zaokružen proces međunarodnog priznanja naše države. Uspomena na to herojsko razdoblje hrvatske povijesti ostavila je dubok i neizbrisiv biljeg u kolektivnoj svijesti našeg naroda.

U trenutku kada je tog, nama povijesnog 22. svibnja 1992., hrvatski barjak uzdignut na stijeg ispred sjedišta UN u New Yorku, dio hrvatskog teritorija još je bio okupiran. Veći dio zemlje ostao je slobodan zahvaljujući hrabrosti i nesebičnoj žrtvi naših slabo naoružanih ali srčanih i visoko motiviranih branitelja. I to nikada ne smijemo zaboraviti.

Tijekom ovih 30 godina, Hrvatska je prešla dug i težak put, kakav nije ni jedna članica EU. Od napadnute zemlje koja se morala sama braniti jer je bila pod embargom za kupnju oružja, do stabilne zemlje koja već godinama aktivno doprinosi sigurnosti putem mirovnih misija diljem svijeta, te uspješno sudjeluje u radu tijela Ujedinjenih naroda. Od razrušene zemlje koja se brinula o stotinama tisućama prognanika i izbjeglica, pa i tuđih, do zemlje koja se uspješno ostvaruje kao saveznik u NATO i partner u Europskoj uniji.
Na nama je da samo nastavimo raditi na ostvarenju ideala koji su Hrvatsku vodili u borbi za slobodu, neovisnost i međunarodno priznanje. Ta vremena i sudionike, hrvatske branitelje prije svega, ne smijemo zaboraviti, a ovakve obljetnice prava su prilika da ih se s ponosom prisjetimo”. poručio je hrvatski predsjednik.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.