Foto: Ured predsjednika RH

PREDSJEDNIK ODRŽAO LEKCIJU ZAPADU PRED UN-om: ‘Ovo je šokantno, sebično i nemoralno! Nazovimo to pravim imenom!’

Autor: N.K

Ovih dana održava se Opća skupština UN-a na kojoj su čelnici zemalja u razvoju upozorili kako gomilanje cjepiva u bogatim zemljama omogućuje razvoj novih varijanti koronavirusa te da broj novih slučajeva strelovito raste.

Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a glavni tajnik UN-a je nejednaku distribuciju cjepiva protiv covida-19 nazvao “bestidnom”.

“Bogate zemlje gomilaju cjepivo, dok siromašne zemlje cjepivo dobivaju na kapaljku”, kazao je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte.

“Ovo je šokantno”

Duterte je upozorio kako se u zapadnim zemljama govori i o dodatnim dozama cjepiva, odnosno docjepljivanju, a s druge strane zemlje u razvoju dijele doze po pola kako bi pregrmili situaciju.

“Ovo je šokantno i mora se nazvati pravim imenom – sebičnošću koja niti je opravdana niti moralna”, poručio je Duterte.

Procijepljenost u nekim zemljama, kao što su Haiti ili DR Kongo iznosi manje od jedan posto.

Posebno je loše u Africi

Afrika je teško pogođena tzv. nacionalizmom cjepiva, s oko 900 milijuna Afrikanaca koji tek trebaju primiti cjepivo da bi taj kontinent dosegao procijepljenost od 70 posto.




SAD je obećao 500 milijuna doza cjepiva za druge zemlje, a Kina dvije milijarde cjepiva za ostatak svijeta do kraja godine.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.