fbpx
Foto: Unsplash/registracija

PRAZNE POLICE HRVATSKIH APOTEKA! Nema važnog lijeka za djecu koji svi koriste: ‘Ostale su nam samo dvije kutije, ne znam kad ćemo dobiti nove’

Autor: Ivana Jurišić

Europske zemlje već neko vrijeme muku muče s nestašicom lijekova za snižavanje temperature. Problem je već prošle godine bio vidljiv u Velikoj Britaniji, ali sada se proširio i na druge europske zemlje. Njemački mediji tako već neko vrijeme pišu kako se u njihovim ljekarnama ne može naći sirup za djecu koji sadrži aktivnu tvar paracetamol ili ibuprofen, a koji se koristi za snižavanje temperature. Iako je nestašica velika kod svih lijekova za sniženje temperature, posebno je akutna kod onih koji koriste djeca, sirupa i čepića.

Tragom tih vijesti, a i onih koji govore o nestašicama antibiotika u Hrvatskoj, pokušali smo otkriti kakva je situacija u Hrvatskoj.

Prvo smo uputili pitanje Udruženju trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK. Njezina predsjednica Diana Percač nam je odgovorila kako se prema informacijama s kojima oni raspolažu, u Hrvatskoj za sada ne očekuju značajne poremećaje u distribuciji navedenih lijekova.


“U Hrvatskoj se u prometu nalaze lijekovi za snižavanje temperature i domaće i inozemne proizvodnje, a situacija s dobavom i distribucijom lijekova je uobičajena”, objašnjava Percač.

Istražili smo teren

Kako bismo sami vidjeli kakva je situacija na terenu, posjetili smo sedam zagrebačkih ljekarni u kojima smo pitali lijekove za snižavanje temperature. U svim ljekarnama u kojima smo bili osoblje nam je odmah na početku reklo kako bilježe velike nestašice i kako lijekova ima jako malo. Lijekova sa stranog tržišta poput popularnog Nurofen sirupa nismo uspjeli pronaći u nijednoj ljekarni. Jedini lijekovi koje se moglo kupiti su bili oni domaćeg proizvođača Belupa, ali čak i njih nije bilo u adekvatnim količinama. U čak dvije ljekarne farmaceuti su nam rekli kako su ostali na posljednje dvije kutije i kako ne znaju kada će dobiti nove pošiljke.

Slijedom navedenog, poslali smo upit Belupu s pitanjem kakva je situacija sa zalihama lijekova za snižavanje temperature i hoće li imati dovoljne zalihe kako bi opskrbili hrvatsko tržište u slučaju daljnjih nestašica.

Iz Belupa su nam odgovorili kako globalna pandemija, ratne operacije u Ukrajini i sankcije prema Rusiji ne utječu samo na te zemlje, već i na ostatak svijeta.

Jesen je neizvjesna

“Inflacija, rast cijena sirovina i energenata, prekinuti ili otežani logistički tokovi već uzrokuju dalekosežne posljedice na mnoga nacionalna gospodarstva. Kao i svi, tako i mi u Belupu, kontinuirano pratimo razvoj događanja, procjenjujemo rizike i mogućnosti njihova ublažavanja. Usprkos svim izazovima u proizvodnji pojedinih lijekova uzrokovanih globalnim problemima u lancu opskrbe, neočekivanom i naglo povećanom potražnjom na tržištu, Belupo nastavlja pratiti situaciju na svjetskom tržištu sirovina i nabavnih procesa kako bi osigurao pravovremenu opskrbu hrvatskog tržišta i dostupnost svojih lijekova za pacijente”, navodi se u njihovom odgovoru.

U međuvremenu lijekova nema, a posebno zabrinjava činjenica što ih nema dovoljno ljeti, kada se tradicionalno troši manje lijekova za snižavanje temperature. Kakva će biti situacija na jesen, kada započne sezona prehlada, teško je predvidjeti. Hoće li zbog nestašica lijekova na tržištu i njihova cijena rasti, vidjeti ćemo jako brzo.
U Hrvatskoj su cijene lijekova i medicinskih proizvoda te marža veledrogerija određeni pravilnicima koje donosi Ministarstvo zdravstva.

“Sukladno pravilnicima ne postoji mogućnost promjene cijena na više, već samo na niže. Također, ne postoji ni mogućnost indeksacije cijena”, odgovorila nam je Percač.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.