Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PRAVOSUĐE SPASILO I BIVŠEG GRADONAČELNIKA HVARA OD ZATVORA! ‘Radi se o beznačajnom djelu’, rekao je! USKOK tražio težu kaznu!

Autor: L.B.

Bivšem gradonačelniku Hvara, Pjerinu Bebiću, Vrhovni je sud potvrdio presudu od 730 sati rada za opće dobro zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Iako je USKOK u svojoj žalbi tražio veću kaznu, pa čak i novo suđenje,  sud nije prihvatio njihove navode.

Naime, potvrdili su presudu Županijskog suda u Splitu iz rujna 2017. godine kojom su osim Bebića osuđene još tri osobe na uvjetne kazne, a njegov brat Domagoj Bebić (48) iz Zagreba je s još jednom osobom oslobođen optužbe za poticanje.

U odluci o potvrđivanju odluke o radu za opće dobro istaknuta je činjenica da je Pjerino Bebić uplatio cijeli iznos iz optužnice od 38.887 kuna na gradski račun. Vrhovni sud se u svom obrazloženju osvrnuo na činjenicu da je on nadoknadio štetu za koju ga je teretio USKOK, piše Slobodna Dalmacija.

Petorica optuženih

Tako su potvrdili i uvjetne kazne za Dušana Šegu (57) iz Hvara, Zdravka Omrčena (58) iz Splita, nekadašnjeg pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije i Nikolu Petrića (57) iz Hvara te oslobađajuću za Domagoja Bebića i još jednu osobu koja je u međuvremenu preminula. Optuženi su zbog zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na navedeno kazneno djelo.

Kao gradonačelnik Hvara, Pjerino Bebić je omogućio da njihov boravak u Hvaru i Splitu podmiri Grad Hvar. Na isti način, stoji u optužnici, plaćen je i boravak drugih osoba u hvarskim hotelima, iako za to nije bilo valjane osnove.

Kako bi prikrio malverzacije, Bebić je neistinito pravdao ispostavljene fakture i potom davao naloge za njihovo plaćanje, navodi se u optužnici, a grad Hvar je na opisani način oštećen za 38.887 kuna. Osim boravka u hotelu na teret grada, Omrčen je optužen i da je kao županijski pročelnik na traženje Pjerina Bebića i petog optuženog, Nikole Petrića omogućio dobivanje posla opremanja jedne škole trgovačkom društvu u kojem je Petrić prokurist.

Svima uvjetne i rad za opće dobro, kazneno djelo nazvao ‘beznačajnim’

Pjerino Bebić osuđen je na godinu dana zatvora koji je zamijenjen radom za opće dobro, i to tako da će za jedan dan zatvora odraditi dva sata. Zdravko Omrčen osuđen je uvjetno na pola godine, Dušan Šego na uvjetnu kaznu zatvora od četiri mjeseca te Nikola Petrić na uvjetnu kaznu od tri mjeseca. Svima im je izrečen rok kušnje od godinu dana.




USKOK se žalio zbog odluke o kazni zahtijevajući više zatvorske kazne, čime bi za Pjerina Bebića automatski bilo nemoguće zamijeniti je radom za opće dobro, te na oslobađajući dio splitske presude. Bivši gradonačelnik je u svojoj žalbi istaknuo kako se radi o beznačajnom djelu jer je, bez obzira na sve, Gradu podmirio štetu te da se radi o niskom stupnju krivnje, nepostojanju ili neznatnosti posljedice i nepostojanju potrebe kažnjavanja.

Vrhovni sud nije prihvatio ni USKOK-ove, niti Bebićeve navode. U obrazloženju odluke navode kako je vijeće splitskog suda pod predsjedanjem Vladimira Živaljića pravilno zaključilo da sadržaj telefonske komunikacije između Pjerina Bebića i Zdravka Omrčena potpuno izvjesno upućuje na to da su bili svjesni te da su htjeli da trošak ljetovanja optuženog Omrčena i njegove partnerice padne na teret proračuna Grada Hvara.

Tražio od gradonačelnika da privatne troškove podmiri Grad, ovaj na to pristao

Kako stoji u transkriptima, pritom je optuženi Zdravko Omrčen tražio od optuženog Bebića da kao gradonačelnik plati te troškove na teret računa Grada, te je ovaj na to traženje i pristao. Radilo se o privatnim troškovima optuženog Zdravka Omrčena, stoji u presudi, koji nisu imali nikakve veze s obavljanjem njegovih službenih dužnosti koje bi na bilo koji način bile vezane uz Hvar i službeni položaj optuženog Bebića kao njegovog gradonačelnika.




Dalje navode kako to proizlazi i iz činjenice da je optuženi Omrčen, prema evidenciji Županije o prisutnosti na poslu, kao i prema evidenciji službenih putovanja te izdanim nalozima za službena putovanja u razdoblju od 18. do 26. kolovoza 2011. godine, dakle u inkriminiranom razdoblju bio na godišnjem odmoru te kao zaposlenik Županije nije bio ni na kakvom službenom putovanju.

Što se tiče žalbe tužitelja, Vrhovni sud navodi, kako ne umanjujući ni obezvrjeđujući društvenu opasnost i način počinjenja kaznenih djela za koja su ovi optuženici proglašeni krivima, nije prihvaćena žalba USKOK-a koji se zalaže za izricanje strožih kazni, ne navodeći pri tome nijednu novu okolnost koja bi njihovom postupanju davala teži značaj, a koja nije bila poznata prvostupanjskom sudu i ocijenjena od strane toga suda.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.