Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Pravobraniteljica i GONG osudili izjave predsjednika o Orešković i Puljak, a isto stiže i iz SDP-a: ‘Ne, ne i ne ovakvim izjavama’

Autor: Dnevno

Nakon što je predsjednik republike Zoran Milanović danas izjavio kako su saborske zastupnice Marijana Puljak i Dalija Orešković “kao Thelma i Louise, samodopadne narikače”, stižu brojne kritike na njegovo izražavanje, a neke od njih i iz samog SDP-a.

Tako je SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac svoje mišljenje prenijela na Facebooku.

“Ne, ne i ne ovakvim izjavama! Bez obzira što ja mislila o performansu dviju kolegica, a mislim da su promašile “i šefa i stanicu”, nisu dale gol, reakcija PRH je čisti autogol. Ovakva komunikacija i etiketiranje zastupnica nije i ne smije biti nešto “normalno” u javnom prostoru”, ističe Glasovac.

Također, na predsjednikove izjave osvrnuli su se i iz GONG-a.

“Iako je u svom inauguracijskom govoru zamolio ‘zrno razumijevanja za svoje greške, jer te greške nikad neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize’, predsjednik Zoran Milanović posljednjih dana je nanizao zrna za napuniti pristojnu vreću. Nakon klabinga u vrijeme lockdowna, prekjučerašnje izjave da u Hrvatskoj nitko ne gladuje, jučerašnje anti-migrantske izjave, danas je na vrlo primitivan i seksistički način izvrijeđao saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak.

Iako se ljuti na usporedbe s Donaldom Trumpom, današnje izjave, seksizam, prozivanje tuđih članova obitelji, mjerenje uspješnosti prema nepostojećim kriterijima, doista je nalikovalo na show kakvog bi priredio aktualni američki predsjednik.

Od predsjednika koji je građanima i građankama obećao ravnopravnost i inkluzivnost, društvo u kojem nitko neće biti uplašen, isključena ili diskriminirana – s razlogom očekujemo više”, poručili su na Facebooku iz GONG-a.




Oglasila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Milanovića je prozvala za seksizam zbog komentara o samodopadnim narikačama, te za patroniziranje.

“Nažalost, predsjednikov govor je direktno i indirektno obilovao uvredljivim i omalovažavajućim etiketiranjima dvije saborske zastupnice koje su ga kritizirale. Sagledavajući predsjednikove izjave isključivo iz aspekta načela ravnopravnosti spolova, smatram da je neophodno, što sam već desetke puta naglašavala u svojim priopćenjima, da osobe koje obavljaju javne funkcije, pogotovo političari, vode računa o većoj odgovornosti koju snose za izrečeno u javnom prostoru jer svojim izjavama i ponašanjem daju primjer drugima.




Na političkoj sceni često svjedočimo zaoštrenoj komunikaciji u kojoj najčešće muškarci koriste i seksističku retoriku. Nazvati političarke, saborske zastupnice, “samodopadnim narikačama” jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe).

Insinuirati da je jedna od njih bila premlada da bi kvalitetno obavljala posao te da je izabrana zahvaljujući “infrastrukturi” svog supruga, a drugu omalovažavati kao prestaru da se angažira politički, također je seksistički jer dob nikada ne postavlja problem ili kriterij vrednovanja za obavljanje posla kada su u pitanju muškarci.

Primjetno je da se prema ženama u politici takve kvalifikacije upućuju s manje zadrške nego kada su u pitanju muškarci. Stoga ponovo pozivam sve javne osobe da se vode najvišim standardima ponašanja i komunikacije, a dio takvih standarda je svakako i poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti žena i muškaraca što znači odsustvo bilo kakvog seksizma i spolnih stereotipa2, stoji u priopćenju pravobraniteljice.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.