Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

’PRAVNOM AKROBACIJOM’ Bivša predsjednica Ustavnog suda htjela si namaknuti plaće, sudovi je odbili pa se uključio DORH

Autor: Dnevno

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) podnio je zahtjev za preispitivanjem zakonitosti već pravomoćne presude Visokog upravnog suda u nadasve neobičnom slučaju, javlja Telegram.

Naime, radi se o slučaju Jasne Omejec, bivše predsjednice Ustavnog suda. Tu poziciju napustila je 2016. godine te je, na isti način kako to pravo ima Josipa Rimac, imala pravo na isplatu plaće po principu 6+6. Odnosno, pola godine isplatila bi joj se cijela plaća, a u sljedećih pola godine polovica. Zanimljivo je kako je ona tada podnijela zahtjev Ustavnom sudu koji je isti odobrio, a na samo rješenje potpisala se sama jer još uvijek je tada obnašala položaj predsjednice.

No, to i nije najspornija stvar u ovom slučaju. Omejec je naime s položaja predsjednice Ustavnog suda trebala prijeći na poziciju profesorice na Pravnom fakultetu u Zagrebu, što bi drastično smanjilo primanja. Tu je bivša predsjednica suda postala kreativna. Ona je naime poslala zahtjev fakultetu da njeno zaposlenje odgodi za šest mjeseci kako bi ostvarila pravo na punu plaću predsjednice.

Takav potez, s druge strane, protivan je Zakonu o obvezama i pravima dužnosnika po kojem nije moguće kumulativno koristiti i pravo na povratak na stari posao i naknadu 6+6. Točnije, dužnosnici koji se vraćaju na posao kod bivšeg poslodavca mogu naknadu sa starog radnog mjesta primati samo dva mjeseca. Ovim dogovorom, Omejec si je osigurala primanja za njih čak šest.

Naposljetku, netko ju je anonimno prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje je zaključilo da je zaista prekršila Zakon o sprječavanju sukoba interesa. No, kaznu nikada nije dobila jer je od njenog odlaska s dužnosti do presude Povjerenstva prošlo više od godinu dana. U svakom slučaju, to bi ostalo mrtvo slovo na papiru, no Omejec je pokrenula istinsku pravnu bitku.

Prvo se Upravnom sudu žalila na odluku Povjerenstva, a nakon što je tu bitku izgubila, isto je priložila i Visokom upravnom sudu. Tu opet gubi, a sud tom prilikom njen kreativni pothvat naziva “pravnom akrobatikom”.

“Pravna akrobatika kojom tužiteljica opravdava svoje postupanje, dajući značenje pravno normi koje joj sam zakonodavac nije namijenio, a koje odgovara samo tužiteljici samoj, nije niti u teoriji niti u pravnoj praksi priznata metoda tumačenja pravne norme i predstavlja tumačenje koje ne pridonosi sigurnosti pravnog poretka niti vladavini prava kao jednom od temeljnih ustavnih načela”, napisali su tada.

Sada pak, DORH opet preispituje zakonitost pravomoćne presude, a iz kojeg razloga to čine ne smiju govoriti, jer sve dok se postupak ne dovrši, ne mogu otkriti njegov sadržaj.

U LAŽI SU KRATKE NOGE! Procurili dokazi da se Jakopčić ipak sastajao s Rimac, Hrvatske šume i dalje sve negiraju

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.