Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

PRAVI VLADAR HRVATSKE POLITIKE! Ne znate mu ni ime, a posvuda je: Koga dotakne, taj propadne! Samo je on vječan!

Autor: Iva Međugorac

Svi su prolazni, samo on je vječan – ovom bi se rečenicom mogla koncipirati karijera Mate Radeljića, bivšeg savjetnika bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Radeljić je tip kojega se teško može definirati jer djeluje operativno i iz sjene, nikada se ne gura u prvi plan niti ga politika u tom kontekstu zanima. Mora da je ipak negdje u dubini sebe svjestan svojih dosega i sudbine propalih političara, što možda ponajbolje i zna jer svi oni kojih se dotakao neslavno su padali na margine hrvatske politike.

Konkretna mrlja

Zlobnici će reći da je Radeljić ubačenik koji prljave poslove odrađuje za sve i svakoga, ovisno o dubini džepa, no s druge strane, nikada mu nitko nije ni pokušao pronaći kakvu konkretnu mrlju u karijeri koja bi ga destabilizirala. Štoviše, svi koji s njim uđu u sukobe bivaju destabilizirani.

Uči to posljednjih dana na svojoj koži Miroslav Škoro, prvi čovjek Domovinskog pokreta koji je u kampanji za predsjedničke izbore jedno vrijeme surađivao s Radeljićem. Kada je uvidio da nije timski igrač i da je cijelu kampanju odlučio svesti na sebe i na gradnju svojeg utjecaja, Škoro se Radeljiću zahvalio, a ključeve kampanje prepustio je mladom komunikacijskom stručnjaku Mati Mijiću.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Gledaju li se s dozom odmaka sve Škorine predizborne kampanje, može se reći da je samo onu za Pantovčak odradio besprijekorno i na zavidnom nivou, no i tada su mnogi njegovo iznenadno pojavljivanje na HRT-ovoj anketi povezivali upravo s Radeljićem, baš kao što se danas prepirke u Domovinskom pokretu povezuju s ovim misterioznim tipom čiji je apartman nadzirao donedavni glavni tajnik Pokreta Dario Žepina, nekadašnji policijski službenik, koji se zbog toga našao pod USKOK-ovom istragom.

Bivšeg tajnika Škorine stranke opisivalo se kao njegovu desnu ruku i osobu od velikog Škorina povjerenja. Međutim, ta je ljubav unazad nekoliko tjedana pukla na analizi stranačkih financija pa sada Škoro krivi Žepinu za spiskanu lovu, dok Žepina krivi Škoru za iste grijehe, u sklopu kojih se spominje i mlada tajnica Nikolina Brajković, markantna plavuša koja je izgleda podjednako prisna bila s obojicom nadređenih kolega, s tim da se sa Žepinom zbližila prije nego što je postala bliska sa Škorom.

Bilo kako bilo, nakon svih sukoba kojima je javnost svjedočila malo je vjerojatno da Domovinski pokret ima perspektivu u doglednoj budućnosti pa se slijedom toga ovo može nazvati jednim u nizu propalih Radeljićevih projekata jer je izgledno da je netko iz Pokreta iz nekog razloga i nakon što ga je Škoro ispratio iz svojeg tima s njim nastavio suradnju.

Svi klijenti

Kada je bivša predsjednica s Radeljićem odlučila raskinuti suradnju, u medijima su se spominjale teze koje je iznosio upravo Radeljić koji je tvrdio da ga je na odlazak primorao ravnatelj SOA-e Danijel Markić koji mu je prijetio. Ubrzo se ta priča gurnula pod tepih, a nedugo nakon toga Grabar Kitarović postala je bivša predsjednica pa se i ona može smatrati propalim Radeljićevim projektom.




U projektima s Radeljićem sudjelovao je i nekadašnji šef HDSSB-a i bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš, no kao što je poznato, ni njegova stranka danas više ne postoji.

Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Probleme je Radeljić stvorio i voditelju Velimiru Bujancu koji je svojedobno tvrdio da mu je upravo zbog njega s Osječke televizije maknuta emisija, a osim toga on se spominjao i u vrijeme kada je Bujanec imao problema s policijom zbog kokaina. Spominjao se Radeljić i nedavno u kampanji za zagrebačke lokalne izbore. Preko njega je Milan Bandić nastojao nagovoriti Plenkovića da ne juriša na njega s jakim kandidatom.

Ne treba napominjati da je Bandić u međuvremenu preminuo, no i da nije, upitno je bi li danas vladao Zagrebom. Usluge je Radeljić pružao i nesuđenom HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika Splita Vici Mihanoviću, a navodno odnedavno surađuje s visokorangiranim slavonskim HDZ-ovcima pa bi možda i tu mogli ležati neki odgovori na pitanja o problemima u Škorinu pokretu jer upućeni tvrde da je Radeljić osvetoljubiv. Jedini s kojim je Radeljić godinama uspio zadržati korektne odnose, a da mu nije stvarao ikakve značajnije teškoće jest bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko.




Njih su dvojica u izvanrednim odnosima, no na njegove nagovore da se kandidira za predsjednika države u vrijeme kada su Grabar Kitarović, Milanović i Škoro odmjeravali snage Karamarko ipak nije pristao. No, zato je na Radeljićeve usluge pristao bivši osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, koji se predstavio kao nezavisni kandidat.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Bolji ugovor

Utjecajan je Radeljić tip u Slavoniji, a dobar dio svojeg utjecaja može zahvaliti moćnom lokalnom poduzetniku Željku Bilošu. Jedno je vrijeme zbog tog poznanstva bio direktor Osječke televizije, u Biloševu vlasništvu, a u medijima se tada tvrdilo da se radi o neformalnoj skupini kojoj je osnovni cilj bio eliminirati Glavašev HDSSB.

Glavaš se u međuvremenu ozbiljno zaratio sa svojim stranačkim kolegama, uključujući i tadašnjeg gradonačelnika Krešimira Bubala, kojega je ovih dana Škoro kazneno prijavio. Upućeni pak svjedoče da su Bubalo i Radeljić također u korektnim odnosima.

Inače Mate Radeljić ima prilično bogatu karijeru koju je startao kao glasnogovornik Ministarstva obrane kada je tim resorom rukovodio Berislav Rončević, nedugo potom Radeljić se uključio u predsjedničku kampanju Jadranke Kosor koja je također neslavno okončala. Bio je Radeljić pročelnik Ureda gradonačelnika Ivice Vrkića, a bio je i poveznica između Zdravka Mamića i sudaca s osječkog Županijskog suda koje ovaj međugorski reformator hrvatskog pravosuđa odnedavno učestalo spominje tvrdeći da ih je korumpirao.

Inače je Radeljić porijeklom iz Vinjana Donjih, nedaleko od Imotskog. Nakon što je upisao Pravni fakultet u Splitu, aktivira se u Mladeži HDZ-a te počinje honorarno surađivati s javnom televizijom kao novinar.

Ubrzo iz Splita odlazi u Zagreb, a Ivić Pašalić spaja ga s Obradom Kosovcem, on se tu zbližava i s Miljenkom Manjkasom te postaje dio ekipe legendarnih “Motrišta” strelovito napredujući na listama ondašnje televizijske elite.

U vrijeme mirne reintegracije Radeljića kao osobu od punog povjerenja politike upućuju u osječki studio HRT-a gdje ima financijski bolji ugovor od dugogodišnjeg voditelja Centra Osijek.

Neobični poslovi

Kao mladi novinar za specijalne zadatke, radio je u koordinaciji sa zagrebačkim šefovima, a govori se da je u to vrijeme imao privilegiran status upravo zbog odnosa sa šefovima. Pričalo se da je u posebne priloge plasirane iz Slavonije ugradio vlastite interese, pa čak i one za opremanje stana u blizini središta grada, koji je kupio odmah po dolasku.

Politička previranja koja su se tih godina odvijala nagnaju Radeljića da s Vesnom Škare Ožbolt osnuje Demokratski centar. Kada je okončao svoju karijeru na HRT-u, Radeljić se zapošljava na Slavonskoj televiziji, a onda napušta novinarstvo i ulazi u Rončevićev tim.

Uz politiku, Radeljić je na sve strane uspio gomilati razne neobične poslove i osvajati Osijek u kojem i danas slovi za sivu gradsku eminenciju. Zanimljivo, isti status uživa i u hrvatskoj politici u kojoj je nanizao toliko neuspjelih projekata da je pomalo čudno što ga uopće itko više i angažira.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.