fbpx

PRAVI razlozi skandala na Frljićevoj predstavi u Češkoj su POLITIČKE prirode

Autor: dnevno.hr

Najkontroverznija predstava Olivera Frljića ‘Vaše nasilje i naše nasilje’ koja problematizira odnos Europske unije prema imigrantima ponovno je izazvala burne reakcije dijela javnosti. Nakon što je podigla na noge konzervativce u Poljskoj i Hrvatskoj, a u Sarajevu skinuta iz programa kultnog festivala MESS, vijesti o pobuni protiv Frljića stižu nam iz Češke.

U Brnu, drugom najvećem češkom gradu, prilikom subotnje izvedbe Frljićeve predstave u Narodnom teatru došlo je do incidenta. Skupina od tridesetak građana koji su se nazvali ‘Pristojni ljudi’ popela se na pozornicu i tridesetak minuta je maltretirala glumce i ometala nastavak predstave. Na binu su se popeli prilikom scene skidanja kako bi svojim tijelima zaštitili publiku od opscenosti i golotinje. Dio njih vrijeđao je glumce, a neki su na njih bacali papire.

Ostatak publike izrazio je neslaganje s akcijom ‘Pristojnih ljudi’ pa su se u znak solidarnosti s glumcima počeli razodijevati. Sve je prekinula policija koja je stigla nakon otprilike sata i uhitila ‘Pristojne ljude’. Predstava je potom odigrana do kraja kao da se ništa nije dogodilo.


Kontroverze oko Frljićeve predstave u Brnom traju već tjednima, a zanimljivo je da su se na istoj strani ovaj puta našli Katolička crkva i aktivisti Komunističke partije Češke. I jednima i drugima Frljićeva gruba kritika Europe nije legla jer su se u njoj, vjerojatno, prepoznali.

Najglasniji u kritikama bio je nadbiskup Praga Dominik Duka koji tvrdi da Frljićeva predstava vrijeđa vjerske osjećaje kako kršćana, tako i muslimana. Prije nekoliko mjeseci građani Praga tražili su Dukinu abdikaciju zbog odveć uske povezanosti s centrima vlasti. Duka je najprije bio dobar s prethodnim češkim premijerom, ‘neoliberalom’ Václavom Klausom, a sada je promijenio dres i usko surađuje s trenutnim premijerom Češke, Milošom Zemanom koji je izbore dobio zbog antiislamske i antiemigrantske retorike, iako muslimana u Češkoj ima manje od 3 000. 

Češkoj se bliže i lokalni izbori pa je drama oko Frljića zapravo ne odveć kreativna predizborna predstava u političkoj areni. Za predstavu “Naše i vaše nasilje” koja je poslala zloglasna zbog scene u kojoj Isus siluje muslimanku (što je metafora na odnos Europe prema migrantima), sve su karte u Brnom rasprodane.

Kako bismo doznali pojedinosti o tome što se uistinu dogodilo u Brnu, kontaktirali smo Olivera Frljića, no do zaključenja ovog teksta nam se nije javio.

Alexi Pelekanos

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.