Foto: Screenshot/Twitter

POZVALI GA NA SASTANAK, A ON OVAKO! Otkrila kako se Vučić ponaša u svijetu: ‘Sigurno nije govorio istinu’

Autor: I.G.

Kosovska predsjednica, Vjosa Osmani, podijelila je svoje dojmove o jučerašnjem sastanku s srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Moldaviji. Osmani tvrdi da je sastanak imao informativan karakter te da nije riječ o pregovorima, već je održan na inzistiranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Na sastanku su, uz Macrona i Scholza, prisustvovali i Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. Osmani je izjavila da je s Kosova zatraženo održavanje novih izbora na sjeveru. “Nisam imala namjeru susresti se s Vučićem. Naravno, dijalog između Kosova i Srbije je u tijeku u Bruxellesu”, dodala je.

“Do sastanka je došlo na inzistiranje europskih lidera. Naravno, kao predsjednica Kosova željela sam pokazati konstruktivnost koja je vrlina našeg naroda i da sa svima možemo razgovarati. Nije prvi put da sam se našla s Vučićem na ovakvom sastanku”, naglasila je Osmani.

“Ali moram reći da ovaj sastanak, koji je održan na inzistiranje predsjednika Macrona i kancelara Scholza, nije bio pregovarački, već sastanak na kojem smo razmijenili mišljenja. Vučić je jadikovao i žalio se i sigurno nije govorio istinu”, nastavila je. Rekla je da je situacija na sjeveru Kosova i dalje glavna tema na njenim sastancima s europskim liderima.

“Također sam imala trilateralni sastanak s predsjednikom Macronom i kancelarom Scholzom. Sastanku se pridružio i Borrell te smo detaljno razgovarali o izazovima s kojima se suočavamo i koje su neke od opcija koje nas mogu natjerati da idemo naprijed”, priopćila je.

“U ovom trenutku je ključno da Srbija prestane podržavati kriminalne grupe koje prave većinu problema na sjeveru i šire u regiji. To je preduvjet za deeskalaciju situacije. I drugo, puna primjena dogovora postignutog u Ohridu, jer je Vučić više puta rekao da ga nema namjeru provoditi. Prekršio ga je najmanje osam puta i zbog toga je ključno da postoji jasna poruku od EU”, zaključila je kosovska predsjednica.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.