Foto: Profimedia

POZNATI SRBI OPRAŠTAJU SE OD AMFILOHIJA: Od Arkanova sina do Novaka Đokovića, suze se rone zbog ‘zvijezde vodilje srpskog naroda’

Autor: Daniel Radman

Srpska javnost oprašta se naveliko od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, de facto poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji je umro je jučer u Podgorici od posljedica koronvirusa.

Amfilohije je bio nesumnjivo jedna od kontroverznijih osoba na ovim prostorima: poticao je velikosrpsku agresiju 1991. godine, guslao ‘junacima’ na ratištu, prijateljevao je s Željkom Ražnatovićem-Arkanom, čak ga i blagoslovio, negirao je crnogorsku nacionalnost, a u zadnje vrijeme i politički se aktivirao kako bi srušio vlast Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista u Crnog Gori.

“Sve se dalje nadam da ta vijest nije točna. Ako je točna, izražavam sućut patrijarhu i srpskom narodu”, bila je prva reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji većinu vremena s Amfilohijem nije bio u dobrim odnosima (mitropolit je smatrao da je Vučić ‘premekan’ prema pitanju Kosova).

Naravno, puno dirljiviji je bio pozdrav Veljka Ražnatovića, Arkanova sina.

“Vječna vam slava. Neka vas anđeli dočekaju raširenih ruku, hvala vam za sve što ste učinili za srpski narod”, napisao je Veljko na instagramu.

Od Amfilohija se oprašta i estrada, pa se tako pjevač Sergej Ćetković  na Instagram storyiju oprostio od Amfilohija uz ruskoslavensku poruku : ‘VEČNAJA PAMJAT!’, Seka Aleksić je objavila njegovu sliku uz natpis ‘S’ andjelima’, a oglasili su se i glumcia Sloboda Mićalović, pjevač Nikola Rokvić

“Upokojio se naš Mitropolit… prazninu i tugu je nemoguće izmeriti… Slava ti večna i hvala za sve naš Đedo…”, poručio je pak Vlado Georgiev na Twitteru.




Oprostili su se od Amfilohija i slavni iz svijeta sporta. Tako je košarkaš Barcelone Nikola Mirotić na svoje tenisice napisao ‘Vječna ti slava Đedo. 30.10.2020. ‘, a puno konkretniji bio je tenisač Novak Đoković. On je nakon jednog od najtežih poraza u karijeri (izgubio je u Beču od Lorenza 6-2, 6-1) izjavio da mu se nije igralo jer je umro Amfilohije.

“Ovo je jako tužan dan, poštovani mitropolit Amfilohije je bio veliki borac za pravoslavlje i netko tko je služio kao neka vrsta zvijezde vodilje za srpski narod i srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Imao sam čast i radost upoznati ga, provesti neko vrijeme blizu njega i osjetiti predivnu energiju koju je posjedovao”, izjavio je Đoković koji je stavio na Instagram i Amfilohijevu sliku uz emojije koji prikazuju ruke sklopljene u molitvi.

Mitropolit Amfilohije bit će sahranjen sutra u 13 sati u Podgorici.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.