Foto: Neja Markicevic / Cropix

POZNATI NALAZI INSPEKCIJE! Donijeli zaključak o slučaju Line Budak: Odvjetnica digla javnost na noge

Autor: I.G.

Nakon nedavnog slučaja Line Budak, odvjetnice koja je tvrdila da joj je hrvatski zdravstveni sustav uskratio mogućnost pravodobnog liječenja karcinoma, zdravstvena inspekcija je zaključila da nije bilo propusta u pružanju zdravstvene zaštite pacijentici.

Prema navodima izvora, inspekcija je istaknula da je zdravstveni sustav bio dostupan Lini Budak u svakom trenutku, a pacijentica je imala na raspolaganju sve potrebne usluge koje su joj bile propisane od strane specijalista. Također, nije pronađeno nikakvih nedostataka u radu bolničkih ustanova ili zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u njezinu skrb.

Međutim, Budak tvrdi da je sustav odbio dati lijek koji joj može pomoći, odnosno kemoterapiju koju su joj propisali njemački liječnici, te da joj je bilo uskraćeno pravo da se liječi u inozemstvu. Također, navodi da ministar zdravstva Vili Beroš nije prihvatio njezin zahtjev za razgovorom, iako ga je kontaktirala dopisom 13. veljače.

Ovim se slučajem otvara pitanje učinkovitosti hrvatskog zdravstvenog sustava u pružanju liječenja za one kojima je potrebno. Iako su službeni izvori zaključili da nije bilo propusta u pružanju zdravstvene zaštite pacijentici, ostaje pitanje jesu li pacijenti dovoljno informirani i mogu li dobiti adekvatno liječenje kada to zahtijevaju.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.