Foto: Sasa Buric / CROPIX, Ilustracija

POZNATI KIRURG DANIMA U TEŠKOM STANJU! Dok leži u bolnici oslobođen optužbi da je kriv za smrt 10 pacijenata

Autor: Dnevno.hr

Iako je bio optužen za ukupno 12 kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, točnije da je nesavjesnim liječenjem uzrokovao smrt 10 pacijenata, a teško narušio zdravlje njih još dvoje, abdominalni kirurg Davorin Diklić u ponovljenom je suđenju oslobođen optužbi.

Diklić, ujedno i primarijus i bivši ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, već se danima nalazi na liječenju u Općoj bolnici Bjelovar u koju je zaprimljen s teškim ozljedama glave koje je, kako doznaje Bjelovar live, zadobio pri padu. Kirurg je još uvijek navodno potpuno nesvjestan okoline, a zdravstveno stanje mu je iznimno komplicirano.

Podsjetimo, Diklić je 2013. godine uhićen, a Općinsko državno odvjetništvo je za kirurga tada tražilo da zatvorsku kaznu te da mu se oduzme licenca i zabrani rad na 10 godina.

Obiteljima preostaje privatna parnica

Četiri godine kasnije Općinski sud u Bjelovaru je Diklića oslobodio svih optužbi, no Državno odvjetništvo se žalilo na takvu presudu što je viši Županijski sud prihvatio i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Stotine stranica dokaznog materijala ponovno su iznesene 2020. godine u ponovljenom suđenju, no ni tada nije dokazano da je Diklić “počinio najgrublju povredu profesionalne dužnosti liječnika”, kako stoji u obrazloženju presude.

Sud je nasljednike oštećenika uputio da zadovoljštinu potraže u privatnoj parnici, a s obzirom na to da je presuda nepravomoćna, na nju postoji mogućnost žalbe, piše Bjelovar live.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.