fbpx
Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL

POZNATA SLASTIČARKA O OTVARANJU TERASA: ‘To je dobar korak, ali bez ekonomskih mjera čekaju nas otkazi!’ Otkrila koliko apsurdni uvjeti za potporu mogu biti

Autor: Valneo Kosić

Od 1. ožujka otvaraju se terase ugostiteljskih objekata, a danas su stigli i detalji novih mjera. Lokali će moći raditi od 6 ujutro do 22 sata, a dozvoljen je rad samo na otvorenim prostorima. Dakle pregrade od pleksiglasa ili stakla oko terase moraju se maknuti, zrak mora strujati cijelo vrijeme. Trebat će osigurati i razmak među gostima, stolci moraju biti udaljeni jedan od drugog najmanje metar i pol, a stolovi čak tri metra. Neće se smjeti puštati ni glazba, a u lokal se može ući samo s maskom u slučaju da gost želi na toalet.

Ove nove mjere za portal Dnevno komentirala je Žaklina Troskot iz Udruženja ugostitelja i vlasnica poznate slastičarnice Amelie u Zagrebu.


Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL

Poručila je kako je u ovoj situaciji svako popuštanje dobrodošlo.

“Bilo koje olakšanje mjera u ovoj situaciji je dobrodošlo, ali to nije idealno rješenje. Imamo jako velik broj ugostitelja koji nemaju terase i njih se ova mjera uopće ne dotiče i ovime nisu ništa dobili. Trenutno još nemamo napismeno sve detalje o tome kako će se ove mjere provoditi u praksi i mnogo je nepoznanica. Dobili smo upite na primjer o tome što je s terasama koje se po potrebi mogu zatvoriti ili otvoriti kliznim vratima, koja kada se skupe na jedno mjesto opet tvore barijeru. Hoće li takvima biti dopušten radi li ne još ne znamo. S obzirom na to teško mi je reći jesmo li zadovoljni ili ne”, priča nam Žaklina Troskot, a na pitanje koliko je takvih koji nemaju terasu kaže da ne zna točan podatak, ali da je u Zagrebu mnogo malih kvartovskih kafića koji nemaju terase.

Međutim, ako Vlada ne izađe u susret ugostiteljima s ekonomskim mjerama, uzalud je i otvaranje terasa.

“Činjenica je da sada imamo lijepo vrijeme i terase mogu biti otvorene. To je svakako plus. Međutim, to je dobro pod uvjetom da sve ekonomske mjere moraju i dalje ići jer ovo otvaranje terasa nije otvaranje naših lokala. Ovo je samo jedan korak prema otvaranju. Zamislite da u trećem mjesecu imamo 15 dana kiše ili lošeg vremena, nama terase neće značiti ništa u tom slučaju. Onda smo gotovi”, priča nam Troskot.

Pored toga, mjere same po sebi neće biti dovoljne ako će pragovi za dobivanje potpore biti previsoki. Zbog toga mi moglo doći do vala otkaza.

“Ministar Aladrović je rekao da će ekonomskih mjera biti u trećem mjesecu, ali pod promijenjenim uvjetima. Međutim, ne znamo koji su to uvjeti i hoće li ponovno postaviti visok prag pada prometa kao uvjet za dobivanje potpore. Recimo ako postave prag od 40 posto pada prometa, a kolega ima 39 posto pada prometa nakon što šest mjeseci u godini nije radio, a ostalih šest mjeseci radio pod ograničenim uvjetima nema više prostora nadoknaditi tih 39 posto. Mi smo potrošili svoje zalihe, istopili smo se i svi smo u minusima. Ako će jako postrožiti uvjete bit će velikih problema i sve što je Vlada zadnjih godinu dana radila će pasti u vodu jer će nužno doći do smanjenja radne snage”, upozorava Troskot prisjetivši se kolege koji za ljeto nije dobio potporu unatoč ogromnom padu prihoda.
Apsurdni kriteriji

“Mi smo prvi put zatvoreni 19.03 prošle godine i nismo radili do 11.5, a onda smo radili s 40 posto kapaciteta nakon čega smo opet bili zatvoreni 3 mjeseca. Ljudi su digli kredite, istrošili se da ovo isfinanciraju. Preko ljeta su stavili pad prihoda 60 posto. Skoro nitko nije ušao u to. Imali smo slučaj kolege koji je imao pad 59,7 posto i nije dobio ništa, a to je ogroman pad. To je veliki problem jer su ugostitelji sami nadoknađivali te gubitke, ali sredstava više nema. Krediti su se potrošili, zalihe su se potrošile, a oni će to staviti tako visoko da velik broj nas neće moći aplicirati za to i tu će nastati raspad sistema. Ne znam kako će to postaviti, ali znaju biti vrlo kreativni”, zabrinuto nam govori Troskot, a za kraj je poslala poruku vladajućima da ih ne ostave na cjedilu prije otvaranja jer bi to značilo da je sve što su do sada radili bilo uzaludno.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.