Sanjin Strukic/PIXSELL

Poznata odvjetnica koja se borila za prava Roma uhićena zbog krivotvorenja dokumenata? Lažne papire prodavali za nestvarne cifre

Autor: Andrej Jelušić

U grupi krivotvoritelja hrvatskih osobnih dokumenata prošli tjedan uhićena je i poznata odvjetnica iz Slavonskog Broda.

Kako doznaje Telegram, radi se o Višnji Dujmović-Krijan, 50-godišnjakinji koja se uz kazneno, bavi i građanskim pravom.

Zanimljivo je da je svojevremeno Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH upravo s njom potpisao ugovor za besplatnu pravnu pomoć romskoj manjini u Hrvatskoj. Sada je pak osumnjičena da je mahom pripadnicima te iste manjine pomagala da ilegalno dođu do hrvatskih dokumenata.

Prema rješenju o otvaranju istrage, USKOK odvjetnicu sumnjiči da je bila članica grupe koju je predvodio 49-godišnjak iz Slavonskog Broda, s dva poznata identiteta. Najprije su se, kako tvrde istražitelji, nabavljale strane putovnice u koje bi se ubacivale fotografije ljudi koji su željeli doći do hrvatskih dokumenata.

Zatim se s tim lažnim putovnicama tražilo rodne listove i domovnice, a u Poreznoj upravi potvrde o osobnim identifikacijskim brojevima. S tako prikupljenim dokumentima upravo je Višnja Dujmović-Krijan, piše u rješenju o provođenju istrage, podnosila žurne zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica s osobnim podacima hrvatskih državljana čiji identitet su preuzeli strani državljani, uz priložene vlastite fotografije.

Za ove lažne dokumente plaćalo se od 15 do 23 tisuće eura. Skupina je, sumnja se, zaradila oko 240 tisuća eura. Osim hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica ova skupina sudjelovala je i u izradi lažnih potvrda o očinstvu u koje su bila upisana imena hrvatskih državljana.

U tome su pomagala i dvojica policajaca iz Policijske uprave brodsko-posavske. Oni su, naime, u MUP-ovom internom sustavu provjeravali podatke o ljudima čiji je identitet korišten za lažne dokumente.




Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku zaključio je kako je USKOK prezenitrao dovoljno dokaza o funkcioniranju ove grupe još od kraja prošle godine. Zato je i odvjetnici i policajcima, prvoosumnjičenom 49-godišnjaku određen istražni zatvor.

Odvjetnica Dujmović-Krijan lani je zastupala 60-godišnjakinju koja je također osuđena zbog krivotvorenja upisa u hrvatsko državljanstvo. Radilo se o ženi rođenoj u Budimcima, koja je živjela u Belgiji. Tamo je tijekom 2018., utvrdio je sud, nabavila neistinite izvatke iz državne matice rođenih matičnog ureda Carcassonne u Francuskoj na ime svoje unučadi Christiana Gomana i Jasmine Goman.

S tim lažnim dokumentima 60-godišnjakinja je u ljeto 2018. u Našicama tražila izdavanje Izvadaka iz matice rođenih, Obavijesti o činjenici rođenja, Domovnice i Potvrde o osobnom identifikacijskom broju na ta dva imena, svoje navodne djece. Nakon što ih je dobila predala ih je u Policijskoj upravi zagrebačkoj tražeći izdavanje osobne iskaznice za te iste ljude. Nepravomoćno je zbog toga osuđena na deset mjeseci zatvora uvjetno.




Odvjetnica Dujmović-Krijan sada je u istražnom zatvoru u Osijeku. Od 2005. bila je pak uključena u Akcijski plan “Desetljeća za uključivanje Roma”.

Našla se, naime, na Popisu odvjetnika s kojima su potpisani ugovori za projekt “Besplatne pravne pomoći za Rome u statusnim stvarima” čiji je nositelj bilo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Ugovore s odvjetnicima potpisalo je Ministarstvo pravosuđa.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.